Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


România se apropie de scenariul patru. Ce presupune această situație

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 29 martie 2020 Etichete: , ,

România se apropie cu pași repezi de scenariul al patrulea, care se va declanșa după ce pe teritoriul țării vor fi înregistrate 2000 de cazuri de coronavirus. Numărul de îmbolnăviri crește alert de la o zi la alta, dovadă fiind faptul că în ultimele 24 de ore au mai fost confirmate 308 de pacienți infectați cu Covid-19, bilanțul ajungând astfel la 1 760.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a estimat că țara noastră ar putea intra în scenariul al patrulea luni sau marți.

Odată cu declanșarea scenariului patru, autoritățile ar putea impune noi restricții pentru cetățeni. De asemenea, vor trebui luate și noi decizii care vizează spitalele dar și medicii. Deja au fost discutate și luate în calcul mai multe măsuri care ar putea fi luate. Ne așteptăm ca la începutul săptămânii acesteia să fie adoptată o nouă ordonanță militară.

Reorganizarea spitalelor

Autoritățile ar putea să reorganizeze spitalele, urmând ca unele unități medicale să fie dedicate exlclusiv tratării pacienților infectați cu coronavirus. Spitalele-suport, care sunt 36 în acest moment, vor primi şi ele pacienţi infectaţi. În acest moment sunt  8000 de paturi disponibile în aceste spitale.

Cazurile mai puțin severe ar putea fi tratate acasă

Am putea ajunge la situația în care spitalele din țară să fie supraaglomerate, iar autoritățile ar putea decide ca formele ușoare de coronavirus să poată fi tratate de acasă. Astfel, doar cazurile moderat-severe ar urma să fie internate la boli infecțioase, iar cele grave urmând să ajungă la ATI.

Se schimă metodologia de testare

Metodologia de testare a coronavirusului ar putea fi schimbată și ea. Autoritățile ar putea decide testarea a tuturor persoanelor care au simptome de coronavirus. Până acum au fost testați doar cetățenii plasați în carantină sau cei care erau contacți ai unor persoane infectate.

Cadrele medicale bolnave ar putea trata în continuare pacienții

După cum noul ministru al Sănătății a anunțat într-un interviu pentru Digi24, s-ar putea lua decizia ca personalul medical infectat asimptomatic să rămână în spital și să trateze bolnavii de coronavirus.

Închiderea unor orașe, o posibilă măsură

Așa cum am văzut că în Spania și Italia s-au închis anumite orașe considerate focare de coronavirus, acest lucru ar putea să se întâmple și în România. Unul din aceste orașe ar putea fi Suceava sau București, acolo unde au fost înregistrate 91, respectiv 120 de cazuri. De asemenea, s-ar putea lua în calcul și închiderea definitivă a punctelor de frontieră.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW