Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


România s-a alăturat țărilor care anchetează infracțiunile comise în timpul invaziei ruse din Ucraina

By Matthew Garvey , in Justitie Război în Ucraina Stirile zilei , at 13 octombrie 2022 Etichete: , , , , , , , ,

Procurorul general Gabriela Scutea a semnat joi, 13 octombrie, la sediul Eurojust de la Haga, un document prin care România devine parte a echipei comune ce anchetează crimele comise în timpul invaziei ruse în Ucraina.

România va trimite anchetatori ai Secției parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Echipa comună de anchetă a fost constituită pe 25 martie și din ea fac parte Lituania, Polonia, Ucraina, Letonia, Estonia și Slovacia, cu sprijinul Eurojust.

La ancheta comună participă și Biroul Procurorului din cadrul Curții Penale Internaționale de la Haga.

Scopul acestei echipe comune de anchetă este facilitarea investigațiilor și a urmăririi penale în cauzele privind presupuse crime internaționale în Ucraina, prin creșterea cooperării între părți și participanți.

Echipa comună de anchetă reprezintă un mecanism de cooperare judiciară internațională în materie penală care cuprinde un acord juridic între autoritățile competente, format din mai multe state, în scopul desfășurării anchetei penale”, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul General.

Parchetul General a anunțat pe 11 iulie că s-a sesizat din oficiu și anchetează infracțiuni contra umanității comise în Ucraina, dosarul fiind preluat de Secția parchetelor militare.

Procurorii arătau, atunci, că legea penală română se aplică și infracțiunilor săvârșite împotriva cetățenilor români aflați pe teritoriul altei țări, arătând că vor ancheta cazuri în care civili cu dublă cetățenie, româno-ucraineană, au fost afectați de invazia rusă în țara vecină.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW