Wednesday, July 3, 2024
Jurnalism corect


Liderii politici, reținuți în a trimite rachete Patriot în Ucraina. Ce spun Ciucă și Ciolacu: „Vom lua decizia cea mai înțeleaptă”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 13 mai 2024 Etichete: , , ,

Premierul Marcel Ciolacu susține că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, manifestă serioase rezerve în ceea ce privește posibilitatea ca România să ofere un sistem de apărare Patriot Ucrainei. El a subliniat că nu a purtat încă discuții cu președintele Klaus Iohannis cu privire la această chestiune și că decizia finală va fi luată în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Comentariile lui Marcel Ciolacu au fost făcute în cadrul emisiunii de seară de la Antena 3, duminică. Premierul a explicat că, potrivit Constituției, președintele Klaus Iohannis este comandantul suprem al armatei, dar că nu a avut încă o discuție cu acesta după vizita președintelui în Statele Unite. Ciolacu a menționat că a avut discuții cu ministrul Apărării și că acesta are rezerve considerabile în privința furnizării unui astfel de sistem către Ucraina.

„Suntem trei state cu sistemul Patriot. Este Polonia, România și Germania. Știm poziția Germaniei. Acum, domnul Donald Tusk este prim-ministru al Poloniei. La noi, conform Constituției, comandantul suprem al armatei este domnul președinte Klaus Iohannis. Eu nu am avut o discuție încă, după vizita președintelui în Statele Unite, am avut discuții cu ministrul Apărării. Domnul ministrul al apărării are rețineri mari în ceea ce privește să dăm acest sistem, unul dintre sisteme, în Ucraina. Dar decizia, repet, se ia împreună în CSAT, împreună cu președintele României”, a spus Ciolacu la Antena 3.

Totodată, Marcel Ciolacu a asigurat că va avea loc o discuție pe această temă, în cadrul căreia se va lua cea mai înțeleaptă decizie pentru România.

„Sunt ferm convins că vom lua decizia cea mai înțeleaptă în ceea ce privește România, în primul rând.”

Nicolae Ciucă, despre discuțiile privind trimiterea de rachete Patriot în Ucraina

De asemenea, Nicolae Ciucă a discutat luni despre eventualitatea ca România să ofere Ucrainei un sistem de apărare Patriot. Conform declarațiilor sale, decizia finală va fi luată în cadrul CSAT, însă numai după ce vor fi evaluate toate repercusiunile unei asemenea acțiuni.

„Este un subiect care nu trebuie politizat. Este o decizie care se va lua în CSAT, așa cum a anunțat și domnul președinte, după analiza structurilor responsabile în acest domeniu. Pe baza detaliilor care însoțesc o astfel de hotărâre va urma o decizie asumată de la cel mai înalt nivel”, a declarat Nicolae Ciucă, luni, potrivit Digi24.

Întrebat dacă este de părere că este o situație oportună ca România să trimită rachete Patriot în Ucraina, Nicolae Ciucă a declarat că nu contează opinia lui personală în această discuție.

„Aici nu contează părerea personală a cuiva, nici măcar a mea. Este o chestiune atât de complexă, trebuie să avem pe masă o analiză cât se poate de bine dezvoltată și acoperitoare la toți factorii și la toate consecințele”.

Iulian Fota, mesaj privind politica externă a României

În urma declarațiilor liderilor politici, Iulian Fota, fost secretar de stat în Ministerul de Externe, a postat un mesaj pe contul său de Facebook referitor la politica externă a României.

„Una din marile bătălii politice ale acestui an va fi pe controlul pârghiilor de politică externă și de securitate națională. Film pe care eu l-am mai văzut, la finalul mandatului președintelui Traian Băsescu. Ca și în 2014, chiar și în 2012, PSD va încerca să controleze deciziile pe aceste zone atât de importante, în detrimentul Administrației Prezidențiale. În 2012 am pierdut accesul la Schengen iar în 2014 am fost la un pas să pierdem complet miza legată de Summitul NATO din Țara Galilor. Asta ne arată cum un demers de partid generează mize negative pentru noi, ca țară. De fiecare dată România a avut de pierdut, ulterior umblând ani de zile ca să ne recuperăm.
Procesul este deja avansat, multe elemente fiind vizibile cu ochiul liber. PNL nu mai are nici un control pe politica externă, deși, teoretic, MAE este alocat lui. Se creează deja politici alternative celor oficiale ale statului român. Cel mai la îndemână exemplu, Republica Moldova, unde cochetarea cu oamenii rușilor capătă amploare. Proiecte importante pe relația cu SUA, partenerul strategic principal, încep să se împotmolească. Ca și gazele de șist sau proiectul Exxon, și proiectul Doicești se blochează. Nu în ultimul rând văd ezitări în politica de ajutorare a Ucrainei. De ce se dorește crearea unei dispute artificiale și publice din chestiunea bateriei Patriot pentru Ucraina? Nu există argumente tehnice pentru ca acest ajutor să nu aibă loc. O Ucraina suverană și independentă face cât o mie de sisteme Patriot. De ce lucruri de bun simț ajung să fie disputate public?
Când lucram la Cotroceni eram constant supus presiunilor individuale sau criticilor celor care nu vedeau cu ochi buni o relație prea apropiată de SUA și de Occident în general. Mi se invoca tot timpul nu știu ce „relație tradițională de echilibru” față de Rusia. Am știut tot timpul că una din mizele slăbirii politice a lui Traian Băsescu, mai ales a schimbării lui, a fost dorința de recuperare a acestei așa zise „politici a echilibrului”. Cine știe adevărata istorie a suspendării din 2012 înțelege la ce mă refer.
În 2014 această recuperare nu a fost posibilă , victoria președintelui Iohannis garantând încă zece ani de curată orientare pro-occidentală. Anul acesta asistăm la o nouă tentativă de „echilibrare „. În condiții mult mai grele pentru partida pro-occidentală. Mult mai grele!”, a transmis Fota în mesajul lui de pe Facebook.

Ce șanse sunt ca România să trimită rachete Patriot în Ucraina?

Statele Unite ale Americii au anunțat în urmă cu câteva săptămâni că pregătesc un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, menit să contribuie la consolidarea apărării în fața ofensivei rușilor. Generalul (r) Virgil Bălăceanu a explicat în detaliu, la solicitarea Main News, cum va influența asistența militară oferită de SUA Ucrainei conflictul din zona de Est a Europei și ce șanse sunt ca România să trimită rachete Patriot în Ucraina.

„Nu cred că putem face un asemenea lucru pentru că noi nici nu am primit toate sistemele. Avem numai un sistem operaționalizat, două sunt în curs de livrare și mai rămâne să primim încă patru sisteme. Chiar în condițiile în care am primi cele patru sisteme, dar lucrul acesta se realizează mult mai târziu, este greu de decis să livrezi sisteme Patriot către Ucraina în condițiile în care trebuie să îți realizezi tu apărarea antiaeriană ținând seama că suntem pivotul apărării NATO în flancul de Sud-Est și, ca atare, zona de conflict este foarte apropiată de România.”, a spus Generalul (r) Virgil Bălăceanu pentru Main News.

foto: Ministerul Apărării Naționale

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW