Monday, February 26, 2024
Jurnalism corect


România, principalul partener comercial al Republicii Moldova / Schimburi de peste 2,4 miliarde de dolari în 2021

By Ana Teșcan , in Republica Moldova Stirile zilei , at 18 mai 2022

România este principalul partener comercial al Republicii Moldova, arată datele Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), transmise printr-un comunicat de miercuri, 18 mai. La finele anului 2021 a fost înregistrată o valoare record a schimburilor comerciale de 2,4 miliarde de dolari, din care exporturile româneşti au totalizat 1,5 miliarde. 

Mai mult, România deţine locul 1 după numărul de societăţi înregistrate în Republica Moldova, respectiv 1.557, şi locul 2 după valoarea capitalului, cu circa 280 de milioane de dolari, iar sectorul bancar domină cu o valoare de 78 de milioane de dolari.

Totodată, în România sunt înregistrate 6.644 de societăți mixte cu participare de capital moldovenesc, cu un capital total investit de 62,6 milioane de dolari, ocupând locul 34 în topul investitorilor străini din România, se mai arată în documentul citat. 

În anul 2021 s-au înființat 60 astfel de societăți, cu un capital de aproape 1 milion de dolari.

Demnitarul român Angel-Iulian Călin a evidențiat, la formului economic România-Moldova de marți, 17 mai, „caracterul privilegiat și strategic al parteneriatului româno-moldovean, subliniind profunzimea relațiilor economice bilaterale care se reflectă prin deținerea României a statutului de prim partener comercial al Republicii Moldova și al doilea investitor de pe piața moldovenească”.

Oficialul român a evocat și ajutorul nerambursabil de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, program semnat la Chișinău la data de 11 februarie și promulgat de președintele Klaus Iohannis, spunând că, astfel, mediul de afaceri din Republica Moldova are posibilitatea de a atrage finanțare inclusiv în domeniile imm-urilor și turismului, sectoare de interes în economia moldovenească, precum și în consolidarea cooperării bilaterale cu parteneri din România”.

Programul permite acordarea de către Guvernul României a unei contribuţii nerambursabile în valoare de 100 milioane de euro în beneficiul Republicii Moldova, contribuţie ce va fi plătibilă în 7 ani de la data intrării în vigoare a acordului.

La Forumul Economic de la Chișinău au participat  peste 100 de companii din România și Republica Moldova din domenii precum IT, industria textilă, industria prelucrătoare, farmaceutică și turism care au avut posibilitatea, în cadrul unor sesiuni de B2B, să identifice noi oportunități de afaceri. 

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW