Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


România primește joi peste 1,9 miliarde de euro din PNRR

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 12 ianuarie 2022

1,9 miliarde de euro intră joi, 13 ianuarie, în contul statului român, reprezentând prefinanţarea din împrumutul acordat României, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), anunță, miercuri, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Conform sursei citate, țara noastră primește banii după ce au fost atinse ţintele şi jaloanele din trimestrul IV 2021.

„În data de 13 ianuarie 2022, odată cu intrarea în vigoare a Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare și reziliență) între Comisia Europeană și România, va fi virată suma aferentă prefinanțării din componenta de împrumut, în cuantum de 1.942.479.890 euro, reprezentând 13% din valoarea totală a împrumutului.

Această sumă vine în completarea primei tranșe a prefinanțării, pe componenta de grant, plătită de către Comisia Europeană la data de 2 decembrie 2021, în valoare de 1,85 miliarde euro”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Astfel, până acum, României au fost acordate 3,79 miliarde euro, de la momentul aprobării și demarării implementării PNRR, la 3 noiembrie 2021.

Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor, a precizat că banii vor fi folosiți pentru finanțarea unor proiecte de anvergură pentru România.

„Împrumuturile din acest program, atrase în condiții foarte avantajoase, vor fi utilizate pentru finanțarea unor proiecte de anvergură pentru România, fie că vorbim de sute de kilometri de autostradă, zeci de mii de locuințe racordate la rețele de apă și canal, facilități pentru digitalizarea a câtorva mii de IMM-uri sau zeci de mii de hectare de reîmpăduriri. Accesul la aceste fonduri este condiționat însă de îndeplinirea reformelor asumate prin PNRR, și de aceea este nevoie de un efort comun al tuturor cordonatorilor”, a declarat Vîlceanu, citat în comunicat.

Context

Suma aferentă implementării planului de redresare și reziliență al României este de 29.181.842.750 euro. România a solicitat sprijin financiar nerambursabil în valoare de 14.239.689.750 euro și împrumuturi în valoare de 14.942.153.000 euro în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

Împreună, acestea reprezintă 13,09 % din PIB-ul din 2019. Planul conține 171 de măsuri (64 de reforme și 107 investiții), structurate în jurul a șase piloni și a cincisprezece componente.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW