Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

România merge mai departe cu dosarul Schengen. Care sunt scenariile

By Ana Teșcan , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 20 noiembrie 2023 Etichete: ,

Uniunea Europeană se pregătește să reia discuțiile referitoare la aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, cu subiectul inclus pe ordinea de zi provizorie a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) programat pentru 5 decembrie. În ciuda opoziției constante a Austriei, România continuă să își pună speranțele în negocieri și presiuni diplomatice, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu pentru Main News. 

În luna decembrie a anului 2022, Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene a respins aderarea României la Spațiul Schengen, din cauza votului negativ exprimat de ministrul de Interne din Austria, cât și de omologul olandez, care s-a opus aderării Bulgariei. În iulie 2023, Executivul de la Viena și-a reiterat refuzul de a permite extinderea Schengen, chiar dacă Parlamentul European și Comisia Europeană au anunțat în mai multe rânduri că cele două țări trebuie primite în spațiul de liberă circulație.

Negociere în curs

Despre șansele României un an mai târziu, europarlamentarul Victor Negrescu susține că țara trebuie să continue negocierea și să mențină subiectul pe agenda europeană.

„În continuare suntem în faza de negociere, există șanse, sunt mai mici ca anul trecut, însă România trebuie să joace această carte până la capăt, să menținem acest subiect sus pe agenda europeană și să punem presiune pe Austria în ceea ce privește acest vot crucial pentru România”, a declarat eurodeputatul.

Perspectivele aderării depind și, într-o oarecare măsură, de rezultatele alegerilor din Olanda, programate pe 22 noiembrie, a mai spus Negrescu, care a adăugat că un rezultat favorabil partidelor pro-europene ar putea schimba dinamica opoziției față de aderarea României și Bulgariei la Schengen. Astfel, Austria ar rămâne singurul stat reticent, iar România ar putea beneficia de o presiune suplimentară exercitată de liderii europeni.

„Mai sunt câteva momente cheie care vor defini șansele României. În primul rând alegerile din Olanda, din 22 noiembrie. În contextul în care partidele pro-europene ar câștiga alegerile am putea să vedem o repoziționare a Olandei vizavi de acest subiect, adică ca Olanda să nu se mai opună aderării Bulgariei și României la zona de liberă circulație. În acel context, Austria rămâne singurul stat, cel puțin de principiu, care s-ar opune extinderii zonei de liberă circulație, și am putea exercita, împreună cu liderii europeni, o presiune suplimentară pentru intrarea României în Spațiul Schengen”, a explicat acesta.

Scenarii în cazul unui nou refuz

Negrescu a prezentat mai multe scenarii ale României în eventualitatea unui nou refuz, între care solicitarea repunerii subiectului pe agendă la viitoarele președinții ale Consiliului UE și prezentarea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) alături de Parlamentul European sau Comisia Europeană.

„În eventualitatea unui nou refuz, România are mai multe posibile variante. Să solicite repunerea acestui subiect și la următoarele președinții la Consiliul UE. Să meargă în fața CJUE împreună cu PE sau CE, ca un demers pro-european pentru apărarea legislației europene și să uzeze, spre exemplu, raportul pe care îl susțin în PE prin care solicităm ca voturile si vetourile aplicate în Consiliu să fie justificate legal. Austria nu are niciun fel de justificare legală pentru a se opune extinderii Schengen”, a adăugat Negrescu.

Austria rămâne pe poziții

Ultimul semnal de la Viena a fost transmis vineri, 18 decembrie, de către ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, care a spus că Viena își menține veto-ul față de extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria, scrie Die Presse. Oficialul austriac a insistat însă că blocada nu ar fi îndreptată împotriva României sau a Bulgariei, existând „o problemă fundamentală” cu Schengen.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer a justificat în mod repetat blocarea aderării României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație prin faptul că țările noastre nu ar reuși să gestioneze eficient fluxurile de migranți ilegali care ajung la frontierele Uniunii Europene.

România a amenințat că va duce Austria la CJUE

În toamna acestui an, Marcel Ciolacu a anunțat că România va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție, dacă guvernul de la Viena își va menține vetoul pe Schengen la Consiliul miniștrilor de interne ai UE care va avea loc în decembrie.

„Dacă în decembrie Austria își va folosi din nou veto-ul, voi ataca la Curtea de Justiție Europeană. Mai mult, voi cere ca Consiliul European, Comisia Europeană, Parlamentul European să fie parte, împreună cu România, în acest proces. România pierde minimum 2% din PIB prin neaderarea la Spațiul Shengen”, a spus Ciolacu pe 26 septembrie la Antena 3 CNN.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii