Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


România mai are de plătit zeci de milioane de doze de vaccin anti-Covid

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 28 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți, în cadrul emisiunii Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai, că Pfizer a intentat un proces împotriva statului polonez pentru a obține plata conform contractelor legate de dozele de vaccin anti-COVID-19, în timp ce România mai are de plătit zeci de milioane de doze de vaccin.

Oficialul a subliniat că România are angajamente contractuale pentru 80 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, dar până în prezent a primit doar 35 de milioane.

„Trebuie să înțelegem că atunci când discutăm despre obligație contractuală trebuie să ai și banii ca să plătești acele vaccinuri. Până în momentul de față, v-am spus, în România au fost livrate 35 de milioane de doze de vaccin, din care au expirat 10. O parte din cele 35 de milioane, circa 2 milioane, există în depozite și restul au fost administrate și au inclus și pierderile, pentru că discutăm de flacoane multidoză. În ceea ce privește valoarea totală a acestor contracte, în mod evident valoarea totală depășește un miliard de euro, pentru că discutăm de 80 de milioane de doze în total”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila spune că statul român „mai are de dat această diferență de bani”.

„Noi sigur că discutăm cu producătorii, cu Comisia Europeană, care analizează contractul de bază, dar asta nu înseamnă că lucrurile s-au soluționat. Una dintre companii, compania Pfizer, a dat în urmă cu o săptămână sau 10 zile în judecată statul polonez pentru o situație similară ca să își recupereze banii, deci discutăm despre sume extrem de mari pentru un produs pe care noi în momentul de față nu avem cum să îl folosim pentru că nu există niciun fel de interes din partea populației”, a continuat ministrul Alexandru Rafila.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW