Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


România întinde o mână de ajutor Greciei, grav afectată de incendiile de vegetație

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 5 august 2021

România va trimite mai multe echipe de pompieri în Grecia, ce vor ajuta la stingerea incendiilor de vegetație, într-un demers unic pentru țara noastră, potrivit anunțurilor făcute de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, și premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern de joi, 5 august. 

Mai multe ţări au solicitat sprijin pentru incendii de pădure, este un moment foarte dificil pentru mai multe ţări, vorbim Turcia, Italia, Franţa are probleme, Albania, Macedonia de Nord, Grecia, probleme foarte serioase şi unde toată Europa încearcă să se ajute ca să treacă peste această situaţie şi vorbesc aici de incendiile de pădure. Am înaintat oferte de sprijin şi aerian, şi terestru, iar aici depinde ce se acceptă din partea ţărilor care sunt afectate”, a declarat Raed Arafat.

România ar urma să trimită un modul cu 112 pompieri și 23 de autospeciale, din care șase autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, două cisterne, un centru de comandă, patru containere multi-risc cu echipamente, un generator de mare capacitate, două tabere mobile pentru uz propriu al personalului, un autocar de intervenție, două microbuze și patru autospeciale de primă intervenție și comandă.

Raed Arafat a precizat că echipele de intervenție ar urma să plece vineri, 6 august, și să rămână în Grecia pentru următoarele 10 zile.

Modulul are obligaţia să fie cât mai independent, să nu devină povară asupra autorităţilor unde pleacă, de asta ei pleacă cu mai multe materiale care sunt necesare lor şi cu fondurile necesare dacă au nevoie de a achiziţiona materiale proprii pentru ei, aşa cum sunt regulile de asistenţă în astfel de situaţii”, a explicat șeful DSU.

Incendii masive în Grecia

Atena se confruntă în aceste zile cu un incendiu masiv izbucnit la periferie, provocat de cel mai dur val de căldură din ultimele decenii, care a distrus sau avariat zeci de clădiri și a forțat mii de persoane să fugă din casele lor.

Până miercuri, 4 august, bilanțul distrugerilor provocate de incendiul de lângă capitala Greciei se ridica la peste 100 de case și spații comerciale grav avariate, în timp ce peste 500 de persoane au fost nevoite să își petreacă ultimele nopți la hotel.

Incendiile puternice au afectat și Peninsula Peloponez, regiunea în care se află situl arheologic al Jocurilor Olimpice din antichitate.. Zeci de sate au fost evacuate miercuri din apropierea sitului, în timp ce aproximativ 160 de pompieri se luptă cu flăcările puternice care pun în pericol monumentele antice.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW