Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


România este obligată să recunoască familiile formate din persoane de același sex. CEDO a respins contestația Guvernului

By Dragomir Georgiana , in Justitie , at 26 septembrie 2023 Etichete: , , , ,

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins contestația făcută de Guvern în cauza Buhuceanu și alții vs România privind protecția familiilor formate de persoane de același sex, se arată pe site-ul Curții. Decizia este definitivă.

Astfel, hotărârea CEDO pronunţată în luna mai a acestui an rămâne definitivă, la fel ca obligaţia României de a adopta măsuri urgente care să asigure protecţia şi recunoaşterea legală a tuturor familiilor, inclusiv pe cele formate din persoane de același sex.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis, în luna mai, plângerea formulată de Asociația ACCEPT și de mai multe persoane împotriva statului român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția Curții care prevede „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”.

„Curtea observă că atât la momentul în care reclamanţii au depus cererile la Curte, cât şi în prezent nu existau şi nu există dispoziţii în legislaţia română care să recunoască căsătoria între persoane de acelaşi sex sau o altă formă de parteneriat pentru cuplurile de acelaşi sex. Dimpotrivă, Codul civil nu recunoaşte în mod expres astfel de parteneriate”, se arată în motivarea CEDO, pronunțată în luna mai ac.

Ce prevede articolul 8 din convenția CEDO, pe care România nu l-a respectat în cazul familiilor din persoane de același sex

„Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale.

Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora”, este textul de lege pe care CEDO susține că România l-a încălcat.

CEDO s-a pronunțat în mod similar și în cazul Rusiei, la începutul acestui an. Astfel, și oficialii de la Moscova sunt obligații să adopte o legislație prin care să recunoască familiile formate din persoane de același sex.

Sursă foto: Uniunea Europeană

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW