Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


România este în stare de alertă pentru încă 30 de zile/ Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 17 iulie 2020 Etichete: , ,

Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020 a fost publicată joi în Monitorul Oficial. Decizia privind prelungirea stării de alertă a fost adoptată miercuri în cadrul unei şedinţe de Guvern.

Potrivit notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern prin care a fost prelungită starea de alertă în România pentru încă o lună se preconizează că numărul infectărilor cu coronavirus ar putea ajunge la 1.200- 1.600 de cazuri zilnice la jumătatea lunii august.

„Această prelungire a stării de alertă nu vine nici cu restricţii noi, dar, din nefericire, nici cu măsuri noi de relaxare aşa cum ne-am fi dorit pe domeniile care au rămas încă afectate”, a declarat, miercuri seara, vicepremierul Raluca Turcan.

Astfel, este obligatoriu în continuare să purtăm măști în spații publice închise, în spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă. Totodată, sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise. Restaurantele rămân închise.

Comparativ cu textul inițial, redactat atunci când s-a adoptat prima dată starea de alertă, a fost scos ceea ce se referă la izolare și carantinare.

Textul referitor la carantinare și izolare va fi reintrodus într-o ședință de guvern extraordinară, după ce legea privind izolarea şi carantinarea va intra în vigoare, a precizat premierul Ludovic Orban.

„Până se aprobă legea, va trebui să scoatem din anexa 3 textul cu izolarea şi carantinarea şi îl introducem imediat după intrarea în vigoare a legii, o să facem o şedinţă de Guvern extraordinară. Că avem un anumit temei legal în legea 55 art. 5, numai că în decizia CCR există o referire la procedurile prin care se realizează deciziile de izolare şi carantinare. Şi să nu avem niciun fel de discuţie pe tema asta. Prefer să aşteptăm votarea legii, promulgarea de către preşedinte, publicarea în Monitorul Oficial, intrarea în vigoare a legii şi, imediat, vom face o şedinţă de Guvern pentru a reintroduce în anexa 3 măsura izolării şi carantinării”, a precizat premierul Ludovic Orban.

Senatul a adoptat, joi seara, după discuții interminabile, legea carantinării și izolării.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW