Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


România depune Memorandumul de aderare la OECD

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 15 decembrie 2022

Premierul Nicolae Ciucă participă joi, 15 decembrie, în calitate de invitat, la reuniunea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), unde România a depus Memorandumul inițial privind aderarea țării la această organizație. Documentul este o radiografie a politicilor economice din țara noastră, arătând totodată viziunea Guvernului față de reforme.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este un for interguvernamental cu sediul la Paris care urmărește identificarea, diseminarea și evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creșterii economice, prosperității și dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global.

În prezent, OCDE are 38 de state membre, reprezentând democrații consacrate și economii consolidate. Împreună, statele membre OCDE asigură circa 70% din producția și comerțul global și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe.

România încearcă încă din anul 2004 să intre în această Organizație, însă primii pași concreți s-au făcut după aderarea la Uniunea Europeană.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OECD, din care fac part reprezentanții celor 38 de state membre, inclusiv Austria, a decis în unanimitate demararea discuțiilor cu România de aderare la Organizație, alături de alte cinci state aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru.

Cinci luni mai târziu, în iunie 2022, a fost adoptată Foaia de parcurs, document care fixează termenii condițiile și etapele procesului de aderare. Obiectivul final este alinierea legislației, politicilor și practicilor interne cu cele ale OECD.

România depune Memorandumul

Premierul Nicolae Ciucă a avut joi o discuție bilaterală cu secretarul-general al OECD, Mathias Cormann, și va participa în calitate de invitat la reuniunea Consiliului OCDE care reunește ambasadorii statelor membre ale Organizației și al Comisiei Europene. Cu acest prilej, reprezentanții României vor depune Memorandumul inițial de aderare, ceea ce reprezintă încheierea primei etape a procesului de aderare.

Memorandumul inițial reprezintă un moment important în drumul nostru de a deveni membru al Organizației. Înseamnă practic debutul evaluărilor tehnice de către Comitetele specializate ale OCDE. Cu acest prilej, doresc să exprim aprecierea noastră pentru echipa Secretarului-General, al cărui sprijin este și va fi extrem de prețios.

Suntem hotărâți să folosim procesul de aderare ca pe o oportunitate pentru a ne îmbunătăți politicile publice în aproape toate domeniile, de a continua modernizarea societății românești”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

La începutul anului viitor, Comitetele OCDE vor demara dialogul aprofundat cu autoritățile române pe fiecare tematică sectorială, evaluările acestora urmând să se desfășoare conform Principiilor-cheie pentru aderare menționate în Foaia de Parcurs. Evaluările se vor desfășura în paralel, conform ritmului și procedurilor stabilite de fiecare Comitet în parte.

Potrivit reprezentanților executivului, nu există un calendar prestabilit de aderare, ritmul progreselor fiind determinat de meritele proprii ale fiecărui stat candidat. Obiectivul discuțiilor de aderare este de a certifica faptul că România a internalizat cele peste 230 de instrumente juridice ale acquis-ului Organizației la nivelul legislației, politicilor și practicilor interne.

Avantajele apartenenței la OCDE

Dacă România va adera la OCDE, țara noastră va beneficia de un aport substanțial de expertiză și experiență diversă, din partea unor democrații consacrate și economii consolidate. Statutul de membru OCDE este și un indicator puternic de încredere pentru investitorii interni și internaționali raportat la sănătatea economiei interne. Acest lucru are consecințe pozitive atât la nivelul fluxurilor de investiții directe, cât și raportat la încrederea piețelor internaționale în stabilitatea economică internă.

Aderarea atrage după sine și accesul la cele mai bune date si statistici. OCDE are cea mai mare baza de statistici comparate si analize din lume, care ajuta tarile sa identifice cele mai bune masuri economice si sociale. De asemenea, România ae fi inclusă in toate statisticile si analizele comparative ale OCDE, care au o vizibilitate mondială.

Comentarii