Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


România, dată în judecată de Pfizer pentru achiziția de vaccinuri Covid-19

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Pfizer și BioNTech au afirmat într-un comunicat pentru Context.ro că au intentat o acțiune în justiție împotriva României, susținând că țara noastră ar fi încălcat acordul semnat în luna mai a anului 2021, referitor la achiziționarea de vaccinuri anti-COVID-19.

„Pfizer și BioNTech caută să facă România să își respecte angajamentele pentru comenzile de vaccinuri COVID-19, plasate de Guvernul României, parte a contractului de livrări pentru Uniunea Europeană, semnat în mai 2021. Aceste proceduri formale vin după discuții lungi între părți, care au avut loc în spiritul parteneriatului cu România și cu membrii Guvernului României. Pfizer și BioNTech cred că este important ca toate părțile implicate să își respecte obligațiile contractuale, în baza acordului care a facilitat succesul răspunsului European la pandemia COVID-19”, se arată în răspunsul transmis de compania Pfizer.

Pfizer a intentat un proces împotriva României, situându-se astfel ca a treia țară europeană dată în judecată de companie, după Ungaria și Polonia. Conform informațiilor furnizate de Context.ro, în baza contractului semnat în mai 2021, România s-a angajat să achiziționeze 34 de milioane de doze de vaccin la un cost de 19.5 euro per bucată. Valoarea totală a contractului s-a ridicat la peste 600 de milioane de euro.

În perioada 2020-2021, România a încheiat acorduri pentru peste 90 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, dintre acestea aproximativ 35 de milioane fiind livrate în țară până în luna septembrie a anului 2023.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW