Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


România cumpără sisteme de rachete anti-navă din SUA. Ministerul Apărării a semnat acordul de tip Guvern la Guvern

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 aprilie 2021

Ministerul Apărării Naționale a semnat, prin Direcția generală pentru armamente, acordul de tip Guvern la Guvern cu Statele Unite ale Americii pentru achiziția a unor sisteme de instalații mobile de lansare rachete anti-navă (SIML).

Costurile programului sunt estimate la 286 milioane USD, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție. Derularea contractului va avea loc în perioada 2021-2024, iar sistemul va fi livrat în trimestrul IV al anului 2024.

Reamintim că MApN a decis să anuleze o procedura competitivă, inițiată în 2017, pentru achiziția de rachete anti-navă la prețul estimat de 137 milioane de euro, care cuprindea și 80% offset. 

Conform actului privind această achiziție, producătorul american are obligativitatea de a constitui o capacitate de producție și realizare a mentenanței la nivelul unei firme din industria națională de apărare, care va fi selectată de producător, cu acordul Guvernului României.

În ce constă sistemul ce va fi achiziționat de România

SIML reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă.

Prin realizarea acestei capabilități, Forţele Navale Române vor dispune de un sistem de instalaţii mobile de lansare rachete anti-navă nou, modern, testat, operațional și interoperabil în cadrul NATO, adaptat misiunilor actuale, împreună cu instruirea privind folosirea în luptă a sistemului şi actualizarea permanentă a bazelor de date specifice SIML, constituind o necesitate esenţială ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil.

Sistemul de instalații mobile de lansare rachete anti-navă include, fără a se limita la acestea, patru instalații mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicații, platforme de transport și încărcare-descărcare, senzori, suport logistic inițial, mentenanță și echipamente de testare, echipamente criptografice și cu regim special, asistență de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, inclusiv folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum și baze de date specifice SIML.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW