Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


România condamnă atacul Iranului asupra vasului comercial „Mercer Street” într-o scrisoare adresată ONU

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 4 august 2021

România, alături de Regatul Unit și Liberia, în cursul zilei de marți, 3 august, a adresat o scrisoare președintelui Consiliului de Securitate al ONU și secretarului general al ONU în care condamnă atacul Iranului asupra vasului „Mercer Street”, în care un cetățean român și-a pierdut viața.

Prin intermediul acestui demers, România, Regatul Unit și Liberia au reiterat natura deliberată a atacului, care, pe lângă pierderile umane și materiale, reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional. Totodată, cele trei state au subliniat importanța libertății de navigație, garantată de dreptul internațional.

De asemenea, cu acest prilej a fost atrasă atenția asupra faptului că asemenea acțiuni inacceptabile pot afecta pacea și securitatea internaționale și au solicitat condamnarea atacului la nivelul comunității internaționale.

Ambasadorul iranian, convocat la MAE

În urma atacului asupra vasului, pe 2 august, Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul Iranului la București, Seyed Hossein Sadat Meidani, pentru a da explicații. Cu toate acestea, până acum nu a fost anunțată nicio sancțiune.

Context

Pe 29 iulie, petrolierul „Mercer Street”, ce aparține companiei israeliene Zodiac Maritime, care se afla în zona strâmtorii Hurmuz, în largul coastei Omanului, a fost ținta unui atac cu dronă comis de regimul de la Teheran.

Atacul a survenit cu doar câteva zile înainte ca noul președinte ales al Iranului, Ebrahim Raisi, unul dintre preferații liderului suprem Ali Khamenei, să își preia oficial mandatul. În același timp, SUA și Iran poartă negocieri pentru revenirea în acordul nuclear, din care care fostul președinte american Donald Trump a retras SUA în anul 2018.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *