Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


România, cele mai multe investigații făcute de OLAF în anul 2019 / Dacian Cioloș: Până nu vom înceta să votăm hoția vom cunoaște doar sărăcia

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 10 septembrie 2020 Etichete: , , , ,

România este țara cu cele mai multe investigații și recomandări primite din partea OLAF în anul 2019. Din 2015, până în 2019, România se află pe locul doi, după Spania, la capitolul fraude și nereguli legate de fondurile structurale, se arată într-un raport al Oficiului European de Luptă Antifraudă.

România, țara cu cele mai multe investigații făcute de OLAF

În anul 2019, România a avut parte de 11 investigații făcute de OLAF privind gestionarea fondurilor europene, iar în 9 dintre acestea, Oficiul European de Luptă Antifraudă a venit cu recomandări.

La acest capitol, România se situează pe primul loc, dintr-un total de 42 de țări incluse în raport.

 

Când vine vorba de fonduri structurale, România se află pe locul doi în Europa, după Spania, la posibile fraude și nereguli găsite.

Fondurile Europene Structurale sunt anumite instrumente financiare administrate de către Comisia Europeană și sunt destinate, în principal, regiunilor mai puțin dezvoltate.

În principal, aceste fonduri se concentrează pe cercetare și inovare, tehnologiile digitale, gestionarea resurselor naturale și întreprinderile mici.

OLAF a descoperit 4.968 de nereguli privind fondurile structurale în România.

 

Între 2015 și 2019, 24 de cazuri recomandate de OLAF au fost preluate de autoritățile din România, iar 11 dintre ele au ajuns în instanță.

 

 

Dacian Cioloș: „Până nu vom înceta să votăm hoția vom cunoaște doar sărăcia”

Dacian Cioloș, europarlamentar PLUS și liderul RENEW Europe, susține că raportul OLAF nu face decât să arate faptul că România a fost condusă de oameni ce nu au reușit să facă nimic cu fondurile europene.

Acesta a declarat, printr-o postare pe Facebook, că România a fost condusă, până acum, de oameni care au ignorat cerințele cetățenilor.

Avem raportul pe 2019 al OLAF. În caz că aveți dubii, vreau să vă confirm, din nou, că acolo unde ar fi trebuit să fie autostrăzi putem pune panouri cu numele lui Năstase, Ponta și ale miniștrilor Transporturilor din ultimii 30 de ani, pentru a ne aminti de ce nu le avem. Unde am fi putut avea spitale e musai să punem panouri cu Ponta sau Firea, iar acolo unde ar fi trebuit să fie școli, unele cu Dragnea. Nu suntem o țară de hoți, dar suntem una care a încăput pe mâna hoților. Datele internaționale nu fac decât să confirme din nou, dacă mai aveam nevoie, că bogăția lor este sărăcia noastră. Până nu vom înceta să votăm hoția vom cunoaște doar sărăcia”, a spus Dacian Cioloș.

În plus, fostul premier îi cere ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, să trimită numărul de procurori solicitat de Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef european, la EPPO.

În aceste condiții, îi recomand cât se poate de serios ministrului Justiției să trimită de urgență la EPPO numărul de procurori solicitat de procurorul european Laura Codruța Kovesi. Orice amânare ridică serioase semne de întrebare”, este recomandarea dată de fostul premier.

Europarlamentarul atacă PSD, spunând că orice ating politicienii social-democrați ar fi mânjit cu furtul lor.

Este cât se poate de clar că politicul din România a ignorat cerințele cetățenilor. Am fi putut face atât de multe lucruri bune pentru România dacă nu ne-am fi lăsat seduși de minciună și de impostură. Avem o nouă dovadă că, atunci când simțim că aerul este irespirabil în România, acest lucru nu se datorează faptului că noi am fi diferiți de ceilalți europeni. Diferența e că noi le-am permis hoților să ne fure mai mult și fără teamă. Amintiți-vă câtă zbatere a fost în politicienii din România când Liviu Dragnea și-a văzut numele pe investigațiile OLAF legate de TelDrum și o să înțelegeți de ce orice e ștampilat cu PSD e mânjit cu furtul lor și durerea noastră. Indiferent dacă își ascund sigla sau și-o schimbă, pesediștii rămân cu o rușine, cu rușinea de a fi hoț”, susține Dacian Cioloș, liderul PLUS.

Liviu Dragnea, dosar deschis în urma unei sesizări OLAF

DNA a început urmărirea penală în anul 2017, în urma unei sesizări OLAF, pe numele lui Liviu Dragnea.

Din iunie 2020, Fostul lider PSD este inculpat în dosarul privatizării frauduloase a companiei TelDrum, de pe vremea când acesta era președinte al Consiliului Județean Teleorman.

Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, pentru următoarele infracţiuni, săvârşite în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman:

  • constituire a unui grup infracţional organizat
  • două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul
  • instigare la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participaţiei improprii”, conform unui comunicat emis de DNA în luna iunie a acestui an.

Această investigație a un exemplu perfect al cooperării positive dintre OLAF și autoritățile naționale. OLAF a făcut investigații temeinice, care sperăm să aibă un puternic efect de descurajare a corupției”, a declarat Nicholas Ilett, fostul director OLAF, în anul 2017.

 

 

 

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/romania-cele-mai-multe-investigatii-facute-de-olaf-in-anul-2019-dacian-ciolos-pana-nu-vom-inceta-sa-votam-hotia-vom-cunoaste-doar-saracia/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *