Sunday, July 21, 2024
Jurnalism corect


România, Bulgaria și Grecia pun bazele pentru crearea unui coridor de mobilitate militară

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 11 iulie 2024

Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a semnat miercuri, 10 iulie, în cadrul unei ceremonii desfășurate în marja Summitului de la Washington, Scrisoarea de Intenție pentru crearea unui coridor de mobilitate militară între România, Bulgaria și Grecia

„În contextul Summitului NATO de la Vilnius din 2023, s-a convenit asupra necesității de a consolida postura de descurajare și apărare a Alianței prin adoptarea de noi planuri de apărare și accelerarea adaptării militare. Această adaptare include capacitatea de a suplimenta forțele și echipamentele și de a asigura suportul logistic, prin facilitarea tranzitului transfrontalier de forțe și capabilități, chiar și pe timp de pace”, ia transmis MApN.

Potrivit instituției, proiectul își propune optimizarea coridoarelor de transport pentru a răspunde cerințelor de mobilitate militară, prin  crearea unor rute de aprovizionare (rutiere și feroviare) între statele participante, reducerea birocrației pe timp de pace și maximizarea eficienței în situații de urgență și criză, ținând cont de inițiativele NATO și naționale.

Conform MApN, scrisoarea de intenție semnată de Grecia, Bulgaria și România se aliniază strâns cu prioritățile NATO de asigurare a apărării colective, îmbunătățirea capacităților de reacție rapidă și creșterea interoperabilității între națiunile membre, contribuind la o repartizare echitabilă a responsabilităților între Aliați.

„Colaborarea strânsă cu Bulgaria și Grecia ne va permite să răspundem mai eficient provocărilor de securitate actuale și viitoare. Vom continua discuțiile și vom rămâne deschiși și altor inițiative similare, care să ducă la consolidarea rolului României în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, a subliniat ministrul Tîlvăr.

Proiectul va beneficia de inițiativele existente la nivelul Uniunii Europene și vizează o abordare coordonată între NATO și UE în domeniul mobilității militare.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW