Monday, December 6, 2021
Jurnalism corect


România are noi obiective de vaccinare, mai optimiste decât modelarea OMS: 70% din populație imunizată până în martie

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 18 octombrie 2021

România va ajunge la o acoperire vaccinală de 40% în 7 luni, iar în 31 de luni la o acoperire de imunizare din populația totală de 70%, dacă se menține ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni. Aceasta este una dintre concluziile consultărilor de luni, 18 octombrie, care au avut loc între autoritățile române și specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Comitetul de Vaccinare a precizat, într-un comunicat de presă, că obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane împotriva COVID-19 (cu prima doză) până la sfârșitul acestui an (45% din populație) și 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022.

Așadar, noile ținte ale autorităților sunt:

  • până la data de 31 decembrie 2021 să fie vaccinați împotriva COVID-19 8,5 milioane de cetățeni – 45% din populație
  • iar până la data de 31 martie 2022, să fie vaccinați 13,4 milioane de români – 70% din populație

De precizat este că potrivit calculelor Main News, procentul avansat de CNCAV nu este corect. 2 milioane de persoane vaccinate cu prima doză + cele 6 milioane de cetățeni care s-au vaccinat până luni, 18 octombrie, cu prima doză de vaccin înseamnă, în total, 8 milioane de oameni. 8 milioane, raportat la o populație de 19,073,796, reprezintă un procent de 42% din populație.

Se observă oricum discrepanța dintre calculele OMS și obiectivul României – OMS arată că vom atinge pragul de 70% imunizare în doi ani și jumătate (31 de luni), iar CNCAV își propune ca obiectivul de 70% să fie atins în puțin peste 5 luni, deci cu doi ani mai devreme decât modelarea specialiștilor OMS.

Potrivit ultimei raportări a CNCAV, în România, peste 6 milioane de români s-au vaccinat antiCovid cu cel puțin o doză de ser.

Deci, pentru ca aceste ținte să fie atinse, este nevoie ca, în următoarele 165 de zile, până la sfârșitul lunii martie 2022, să se vaccineze cu prima doză de ser împotriva COVID-19 alți 7,5 milioane de români. Mai exact, media zilnică de imunizare cu prima doză ar trebui să fie în jur de 45.000 de inoculări.

Procentul pentru imunitatea colectivă

De altfel, potrivit specialiștilor în epidemiologie, este nevoie ca cel puțin 60-70% din totalul populației să se vaccineze pentru a atinge imunitatea colectivă împotriva SARS-CoV-2, ceea ce se traduce într-o țintă situată între 11,5 și 13,4 milioane de persoane.

Pentru a atinge pragul de imunizare colectivă până la finele acestui an este nevoie ca media zilnică a persoanelor nou imunizate să fie în jur de 72.000, ceea ce nu s-a întâmplat nici în cele mai bune zile ale campaniei de vaccinare.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW