Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Consiliul Fiscal: România are absorbție zero de fonduri europene din bugetul 2021-2027 / Marcel Ciolacu, criticat de liberali

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 25 septembrie 2024

România nu a reușit să absoarbă absolut niciun euro din cadrul financiar multianual al Uniunii Europene 2021-2027, avertizează Consiliul Fiscal într-o amplă analiză privind rectificarea bugetară.

Potrivit instituției conduse de academicianul Daniel Dăianu, România a reușit să atragă anul acesta doar 2,5 miliarde de euro din exercițiul financiar 2014-2020.

„Absorbția de fonduri europene în primele 8 luni din anul 2024 s-a limitat la rambursări însumând circa 2,5 mld. euro din CFM 2014-2020 (beneficiind de Regula N+3). În cazul CFM 2021-2027, rata de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune era zero la nivelul lunii august 2024, iar în privința PNRR, cererea de plată nr. 3 depusă în decembrie 2023, în valoare de circa 2 mld. euro, se găsește încă în curs de evaluare de către CE. Aceasta relevă slăbiciuni instituționale în atragerea și absorbția fondurilor europene.

De asemenea, arată Consiliul Fiscal, România a primit prefinanțări de 4 miliarde de euro (2,1 miliarde de euro componenta granturi și 1,9 miliarde de euro componenta împrumuturi) prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în condițiile în care a reușit să obțină aprobarea din partea Comisiei Europene doar pentru două cereri de plată care însumează 5,3 miliarde de euro (3,6 miliarde de euro componenta granturi și 1,7 miliarde de euro componenta împrumuturi).

PNL pune tunurile pe Ciolacu

În acest context, liberalii au lansat critici la adresa premierului Marcel Ciolacu, alături de care PNL se află la guvernare.

„Guvernul condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu nu a reuşit să atragă niciun euro din fondurile structurale şi de coeziune care sunt alocate României din exerciţiul financiar european 2021-2027. Deşi ne aflăm la jumătatea exerciţiului, singurii bani pe care i-a încasat ţara noastră sunt reprezentaţi de prefinanţare: adică acele sume modice pe care România le primeşte automat în cont la începutul fiecărui an fără ca guvernul să trebuiască să facă ceva”, transmis europarlamenatarul Siegfried Mureșan.

„Marcel Ciolacu fie minte, fie nu ştie diferenţa dintre absorbţie şi contractare în cazul fondurilor UE. Nu a ajuns cu meditaţiile la economie la acest capitol. Guvernul are rată de absorbţie zero, în ceea ce priveşte fondurile structurale şi de coeziune din exerciţiul financiar 2021-2027. Răspunderea o poartă premierul Marcel Ciolacu şi ministrul PSD al Investiţiilor şi Proiectelor Europene”, a scris liderul PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu.

Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Comentarii