Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


România, angajament pentru a pune capăt defrișărilor până în anul 2030 / Acordul, semnat la Glasgow de peste 100 de lideri mondiali

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 2 noiembrie 2021

România s-a angajat, alături de peste 100 de state, să pună capăt defrișărilor până în anul 2030, potrivit primului acord major semnat marți, 2 noiembrie, la Summitul ONU, COP 26, pe tema schimbărilor climatice, relatează BBC.

Cele peste 100 de țări care au semnat angajamentul, printre care se numără România, SUA, Marea Britanie, Rusia, Brazilia sau Canada, acoperă, împreună, aproximativ 85% din suprafața pădurilor de pe glob.

Deși Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a declarat că „mai mulți lideri mondiali ca niciodată”, adică 110, au semnat angajamentul legat de întreruperea defrișărilor, experții consultați de BBC s-au arătat reticenți, întrucât un acord anterior, din 2014, „nu a reușit să încetinească deloc despăduririle”.

Pentru a respecta angajamentul, o parte din cei 14 miliarde de lire sterline (19,2 miliarde de dolari), strânși din fonduri publice și private, vor fi trimise țărilor în dezvoltare pentru a restaura ariile afectate de defrișări, a putea combate incendiile de păduri și a putea susține comunitățile indigene.

În plus, aproximativ 1 miliard de lire sterline vor fi direcționate către protejarea pădurii tropicale din Bazinul Congo, a doua cea mai mare pădure tropicală din lume, după cea Amazoniană, din Brazilia.

Peste 30 dintre cele mai mari companii financiare, printre care se regăsesc Aviva, Schroders sau Axa, au promis să nu mai investească în activități legate de defrișări.

Lista țărilor care au semnat acordul poate fi accesată aici.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *