Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


România acordă un nou pachet de sprijin pentru oamenii afectați de cutremurele din Turcia și Siria

By news.ro , in Stirile zilei , at 20 martie 2023 Etichete: , , ,

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria, afectate de cutremurele devastatoare, unde a anunţat un nou pachet de sprijin din partea României, în valoare de 1,3 milioane de euro.

”Conferinţa organizată de  Comisia Europeană şi Preşedinţia suedeză a Consiliului UE a prilejuit coagularea acţiunii solidare a comunităţii internaţionale, în vederea abordării crizei umanitare de proporţii şi a nevoilor de redresare şi reconstrucţie, pe fondul dezastrului natural care a afectat cele două state. În cadrul sesiunii dedicate anunţării angajamentelor financiare, ministrul afacerilor  externe Bogdan Aurescu a afirmat angajamentul României pentru continuarea susţinerii eforturilor umanitare, de ajutorare a populaţiei afectate din cele două state, precum şi pentru demersurile de redresare şi reconstrucţie care vor fi demarate”, a transmis, luni, Ministerul Afacerilor Externe, într-un comnunicat de presă.

Ministrul a reamintit că România a fost primul stat membru UE care a acordat asistenţă în teren prin trimiterea echipelor de căutare şi salvare şi a echipelor medicale în Turcia şi produselor de primă necesitate în Siria, prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă al UE.

”Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat, totodată, importanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Turcia, legăturile umane strânse şi nivelul foarte bun al colaborării dintre cele două state. În cadrul reuniunii, ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Mevlut Çavuşoğlu, i-a mulţumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru susţinerea promptă şi substanţială a României în contextul cutremurului”, a mai transmis MAE.

Instituţian a precizat că, în acelaşi timp, a evidenţiat asistenţa umanitară de urgenţă acordată de România pentru populaţia siriană puternic afectată de cutremur, pe fondul situaţiei umanitare deja grave din ultimii ani şi al suferinţelor generate de război şi instabilitate. A subliniat, în acest context, importanţa identificării unei soluţii politice pentru o pace durabilă în Siria, pe baza iniţiativelor existente la nivelul ONU.

”A reiterat sprijinul pentru eforturile Reprezentantului Special al ONU şi pentru avansarea iniţiativei sale Step-by-step. Contribuţia anunţată de România cu prilejul Conferinţei prevede 600.000 de euro sub formă de asistenţă umanitară, împărţită în mod egal în beneficiul populaţiilor din cele două state, precum şi 700.000 de euro pentru sprijinirea eforturilor de redresare rapidă din Turcia”, a mai transmis MAE.

Instituţia precizează că acest nou angajament financiar completează asistenţa umanitară în natură deja acordată Siriei, constând în peste 43 de tone de echipamente de cazarmament, haine, alimente şi peste 10 tone de medicamente şi materiale sanitare de primă necesitate, care au fost distribuite populaţiei siriene din toate zonele afectate de cutremur.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW