Stirile zilei

România a rămas fără medici. Spitalele pline de pacienți, dar goale de medici specialiști

Potrivit estimărilor Ministerului Sănătății, peste 43.000 de medici au plecat din România în ultimii 10 ani. Condițiile proaste din cele mai multe spitale, mizeria, lipsa dotărilor, volumul foarte mare de muncă îi determină, în mod special pe medicii tineri să profeseze în alte țări din Uniunea Europeană. 

Exodul medicilor români face ca sute de spitale din România să se confrunte cu o criză acută de personal, care durează de ani buni. Sunt unități medicale care au un grad de ocupare de sub 50%. Asta face ca pacienții să fie nevoiți să se trateze în localități învecinate unde oricum au de așteptat ore în șir până le vine rândul.

Spitalul de urgență Giurgiu funcționează doar cu 6 medici pe teren

Spitalul Județean de Urgență Giurgiu se confruntă cu criză de medici. Se caută medici la pediatrie, cardiologie dar și la urgențe.  Conducerea spitalului a organizat concurs pentru ocuparea posturilor vacante, însă nu s-a înscris niciun candidat.

„Chiar acum două săptămâni s-au terminat procedurile de concurs și nu s-a înscris niciun candidat. Sunt posturi. Probabil o să vină. Problemele în momentul de față sunt în cadrul unității de primiri urgențe, pediatrie și cardiologie. Am publicat, anul trecut, de patru ori concursul. Anul acesta vom relua procedura. Nu știu de ce pe urgențe nu găsim medici. Nu suntem departe de București, este o navetă ușoară, decontată, avem facilități, sporurile sunt la maxim, deci noi spunem că avem condiții ok în spital”, a declarat pentru mainnews.ro Mihaela Rață, managerul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu.

Managerul Spitalului de Urgență Giurgiu susție că aceleași probleme sunt peste tot în țară.

„Sunt specialități care sunt deficitare la nivel de țară. La cardiologie și la pediatrie, medicii menținuți în activitate depășesc vârsta de pensionare. La urgență, normativul este de 16. Pe teren avem 6 medici și mai avem 3 rezidenți, deci este cam 50% din cât e nevoie. Este foarte stresant și obositor pentru medici”, spune Mihaela Rață.

„Noi considerăm că salarizarea s-a rezolvat în momentul de față. E vorba că nu sunt medici specialiști pe medicină de urgență”, conchide aceasta.

Un singur medic la terapie intensivă, la Spitalul Județean de Urgență Călărași

Spitalul Județean de Urgență Călărași funcționează cu un singur medic la secția de terapie intensivă. Situația este alarmantă, având în vedere că la ATI ajung toate cazurile grave. La oncologie și la cardiologie situația este identică, există un singur medic specialist pentru fiecare secție. Medici specialiști în urgențe, care preiau zi de zi pacienții care vin din tot județul, sunt doar vreo trei, ne spune Cristian Giurcă, purtătorul de cuvânt al spitalului.

„Există niște specialități unde deficitul de medici este evident. La secția de ATI (Terapie intensivă) există un singur medic angajat. Pentru gărzi cu contract sunt doar vreo 2 medici. Noi nu reușim să acoperim zi de zi, seară de seară, gărzile la ATI. Toate specialitățile chirurgicale au de suferit din cauza asta. Adesea suntem nevoiți să trimitem cazuri la București. Este absolut necesar să se mai angajeze medici.

La oncologie și cardiologie, ramuri foarte importante, există un singur medic. La neurologie e titular un singur medic. La aceste specializări este un deficit grav.

Și la primiri urgențe este nevoie de medici. S-au tot scos la concurs. Titulari sunt 3 medici, iar nevoia este foarte mare. Ar fi nevoie de 6.Anul ăsta, Călărași a scos 32 de posturi de specialiști”, a declarat Giurcă Cristian, purtătorul de cuvânt al spitalului, medic și șef al Secției de Ortopedie.

Doctorul Giurcă spune că medicii preferă să se angajeze în unitățile spitalicești mari din țară sau ]n centre private și că autoritățile fac încontinuu eforturi pentru ca oamenii să se lucreze la ei.

„Unii au venit, alții au plecat. Lumea nu are de ce să nu vină. Sunt o grămadă de facilități. Li se oferă casă, bonificații, etc. Oamenii fac eforturi pentru ca medicii să vină și să rămână aici.

Situația este de mult timp. A fost și mai grav. Acum doi ani de zile nu am avut anestezist deloc. Am avut la un moment dat și 3-4, dar au mai plecat și s-au angajat în centre private. Înainte erau niște obligații contractuale prin care ei erau obligați să rămână aici pe o perioadă din timp. Avem niște promisiuni de angajări”, susține Cristian Giurcă.

Doctorul Giurcă mai spune că „în unitățile spitalicești din orașele mari cum ar fi București, Cluj, Târgu Mureș, Constanța, au rețeaua supraaglomerată de medici specialiști, chiar peste normativ. În general lumea preferă centrele mari. Spitalele mici ca noi au deficit și din cauza faptului că sunt în apropierea Capitalei”.

Asociația pentru Protecția Pacienților: La noi s-a venit în mod populist cu soluția „mărim salariile”

Vasile Barbu, președintele  Asociației pentru Protecția Pacienților, spune că, în încercarea de a îi ține pe medici în țară, Guvernul a mărit salariile, însă a neglijat restul nevoilor din sistemul medical.

„La noi s-a venit în mod populist cu soluția mărim salariile pentru ca medicii să nu mai plece din țară. Acest lucru nu este suficient. Trebuie să existe și condiții de lucru. Nu poți să-i pui în cârcă medicului o grămadă de lucruri de făcut dacă nu are condițiile și materialele necesare de lucru.

Medicii din orașe mici au probleme sociale. Mulți nu au condiții să se instaleze într-un oraș mic cu tot cu familie. Relația cu autorirățile locale este deficitară. Ei nu sunt responsabili de asigurarea sănătății comunității. Ei nu consideră că au obligația să dezvolte spitalele și să atragă personalul de lucru. E o mare problemă de lipsă de strategie. Medicul vrea carieră și condiții pentru el și familia lui. Degeaba li se pun cazări gratuite la dispoziție pentru că nimeni nu e atras.

Pacienții sunt afectați destul de grav. Vedem cazul primarului mort într-un spital. În spitalul județean Botoșani, numai pacient să nu fi”.

Spitalele pline de pacienți, dar goale de medici specialiști

Recent, deputatul USR, Daniel Popescu, a semnalat la Ministerul Sănătății situația gravă cu care se confruntă multe spitale din România.

„Cele mai afectate sunt spitalele din localitățile mai mici. De exemplu, la Spitalul de Boli Cronice Călinești, județul Argeș, gradul de ocupare cu medici este de doar 25%, iar la Spitalul de Boli Cronice Smeeni, județul Buzău, gradul de ocupare este de 36%”, conform datelor transmise de Ministerul Sănătății deputatului Daniel Popescu.

sursa foto: Facebook

 

 

 

 

Articole Recomandate

Back to top button