Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

România a primit aviz formal în domeniul concurenței în procesul de aderare la OCDE

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 august 2024

România a primit avizul formal în cadrul Comitetului pentru Concurență al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), după finalizarea procesului de evaluare în acest domeniu.

Comitetul pentru Concurență a evaluat activitatea autorității desfășurată în perioada 2018- 2022 și a confirmat voința și capacitatea României de a implementa instrumentele juridice, politicile și practicile Organizației în domeniul concurenței, așa cum sunt stabilite în Foaia de parcurs pentru aderarea României la OCDE.

Conducerea Consiliului Concurenței a participat în iunie 2024 la discuțiile pe marginea raportului de evaluare, Comitetul pentru Concurență al OCDE exprimându-și aprecierea pentru calitatea prezentării României și disponibilitatea delegației de a răspunde întrebărilor.

Raportul de evaluare cuprinde o serie de recomandări pe termen lung referitoare la numirea membrilor plenului Consiliului Concurenței pe criterii de competență și la stabilirea nivelului amenzilor în cadrul procedurii de recunoaștere a vinovăției, urmând ca peste un an autoritatea să prezinte stadiul implementării acestora.

„Noi suntem familiarizați cu instrumentele și practicile OCDE, având în vedere că suntem membru asociat al Comitetului pentru Concurență de 10 ani. Cu toate acestea, procesul de evaluare a reprezentat o provocare importantă, deoarece a trebuit să demonstrăm că modul în care ne desfășurăm activitatea îndeplinește exigențele organizației internaționale. Faptul că am trecut acest test arată profesionalismul specialiștilor noștri. Raportul de evaluare cuprinde unele recomandări pe termen lung, dar acestea, în niciun caz, nu blochează sau îngreunează procesul de aderare a țării noastre la organizația internațională, ci ne vor permite să ne îmbunătățim activitatea”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Autoritatea română de concurenţă a obținut în anul 2014 statutul de asociat al Comitetului pentru Concurență al OCDE, România fiind primul stat non-membru al OCDE care beneficiază de acest statut.

Lungul drum către OCDE

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este un for interguvernamental cu sediul la Paris care urmărește identificarea, diseminarea și evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creșterii economice, prosperității și dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global.

În prezent, OCDE are 38 de state membre, reprezentând democrații consacrate și economii consolidate. Împreună, statele membre OCDE asigură circa 70% din producția și comerțul global și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe.

România încearcă încă din anul 2004 să intre în această organizație, însă primii pași concreți s-au făcut după aderarea la Uniunea Europeană.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OECD, din care fac parte reprezentanții celor 38 de state membre, inclusiv Austria, a decis în unanimitate demararea discuțiilor cu România de aderare la organizație, alături de alte cinci state aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru.

Cinci luni mai târziu, în iunie 2022, a fost adoptată Foaia de parcurs, document care fixează termenii condițiile și etapele procesului de aderare. Obiectivul final este alinierea legislației, politicilor și practicilor interne cu cele ale OECD.

Pe 15 decembrie 2022, premierul de la acea vreme, Nicolae Ciucă, a depus la Paris Memorandumul inițial privind aderarea țării la această organizație. Documentul este o radiografie a politicilor economice din țara noastră, arătând totodată viziunea Guvernului față de reforme.

Într-o declarație făcută în iulie 2023, Luca Niculescu a explicat că România ar putea adera la OCDE în 3-4 ani, timpul necesar aderării fiind în funcţie de rapiditatea cu care autoritățile vor adopta recomandările organizaţiei internaţionale.

Avantajele apartenenței la OCDE

Dacă România va adera la OCDE, țara noastră va beneficia de un aport substanțial de expertiză și experiență diversă, din partea unor democrații consacrate și economii consolidate. Statutul de membru OCDE este și un indicator puternic de încredere pentru investitorii interni și internaționali raportat la sănătatea economiei interne. Acest lucru are consecințe pozitive atât la nivelul fluxurilor de investiții directe, cât și raportat la încrederea piețelor internaționale în stabilitatea economică internă.

Aderarea atrage după sine și accesul la cele mai bune date si statistici. OCDE are cea mai mare baza de statistici comparate si analize din lume, care ajuta tarile sa identifice cele mai bune masuri economice si sociale. De asemenea, România ae fi inclusă in toate statisticile si analizele comparative ale OCDE, care au o vizibilitate mondială.

Comentarii