Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


România a intrat oficial în Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Prima cursă integral operată fără control de frontieră este cursa Austrian Airlines de la Viena

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 31 martie 2024 Etichete:

Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Aeroporturi, Valentin Iordache, a declarat duninică, 31 martie, după ce România a intrat în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, că prima cursă integral operată fără control de frontieră din spaţiul Schengen este, „uşor ironic”, cursa Austrian Airlines de la Viena, aluzie la faptul că Austria este ţara care se opune admiterii României în Schengen, notează News.ro. 

Începând de duminică, 31 martie, românii care merg în țările Schengen nu vor mai fi supuși controlului de frontieră la aeroporturi și porturi. Mai exact, vor putea merge direct la porțile de îmbarcare, fără verificarea documentelor de călătorie la punctele de control ale Poliției de Frontieră.

„Primii pasageri care au intrat fără control de frontieră în această seară sunt o parte din pasagerii unei curse Lufthansa de la Frankfurt. Au fost 92 de pasageri. Circa 20 dintre aceştia nu au mai trecut prin controlul de frontieră, pentru că s-a făcut ora 0:00. Prima cursă integral operată fără control de frontieră din spaţiul Schengen este, uşor ironic, cursa Austrian Airlines de la Viena”, a declarat Iordache pentru sursa citată.

Se vor face, însă, controale în baza unei analize de risc, dacă sunt persoane suspecte, persoane care sunt date în urmărire, sub control judiciar, poliţiştii urmând să aibă în dotare dispozitive mobile de control cu care vor putea face verificări în bazele de date operative.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a transmis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 30/31 martie, după ce România a intrat în Schengen aerian și maritim, că intrarea cu frontierele terestre depinde „și de factori care nu sunt în sfera de intervenţie diplomatică a ţării noastre”, precum și de „evoluţii şi conjuncturi politice externe”, făcând referire la Austria.

„Eforturile noastre pentru aderarea şi cu frontierele terestre sunt continue şi pe multiple canale diplomatice, precum şi prin munca din teren a Poliţiei de Frontieră şi a celorlalte structuri din Ministerul Afacerilor Interne. Sunt eforturi programate şi structurate care se desfăşoară în bune condiţii. Relaţiile de cooperare cu ministerul omolog austriac sunt foarte bune, la fel şi cu comisarul european şi celelalte ministere de interne din statele membre ale UE. Menţinem o comunicare continuă cu toţi partenerii noştri strategici pentru a sprijini eforturile de aderare completă la Schengen. Perspectivele celei de a doua etape depind însă şi de factori care nu sunt în sfera de intervenţie diplomatică a ţării noastre, de evoluţii şi conjuncturi politice externe.Decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politică, la fel ca şi decizia privind Air Schengen. Dar, în egală măsură, sunt convins că procesul este ireversibil şi că realizarea lui completă nu poate întârzia prea mult”, a subliniat Predoiu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW