Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


România a fost consultată „îndeaproape” de SUA, pentru redactarea propunerilor pe care NATO le-a trimis Rusiei

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 19 februarie 2022

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat sâmbătă, 19 februarie, că România a contribuit la redactarea propunerilor NATO către Rusia. Ministrul a punctat că partea română a fost consultată îndeaproape de SUA, astfel că au fost trimise observații și comentarii.

„Trebuie spus că România a fost foarte activ şi profund implicată în redactarea acestor propuneri ale NATO pe de o parte – ele au fost elaborate cu contribuţia substanţială a României şi cu decizia României ca stat membru NATO, pe de altă parte – în redactarea de către Statele Unite a propunerilor pe care le-a înaintat tot pe 26 ianuarie părţile ruse.

Noi am fost consultaţi îndeaproape de Statele Unite, am transmis observaţii şi comentarii, iar ele au fost incluse în documentul care a fost transmis părţii ruse pe 26 ianuarie. Prin urmare, aşteptăm cu foarte mult interes să vedem ce conţine reacţia părţii ruse”, a declarat Bogdan Aurescu, sâmbătă, la emisiunea „Be EU”, citat de News.ro.

Totodată, ministrul Aurescu a apreciat că situaţia de la graniţa cu Ucraina este din ce în ce mai tensionată.

„Ceea ce dorim să facem şi ceea ce întreprindem la nivelul Alianţei este să consolidăm postura de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Iar dacă vom face o comparaţie între numărul de trupe aliate de pe Flancul Estic şi desfăşurarea masivă de forţe pe care Rusia a efectuat-o în proximitatea Ucrainei şi în regiunea Mării Negre constatăm că avem de-a face cu o proporţie de 1 la 10. Avem în jur de 15.000 de trupe aliate pe Flancul Estic, faţă de, iată, aproape 150.000, conform ultimelor rapoarte, de trupe ruseşti pe frontiera cu Ucraina sau în Peninsula Crimeea, respectiv în regiunea Mării Negre, în general. Situaţia, din păcate, rămâne în continuare foarte tensionată, aşa cum aţi spus. Am constatat în ultimele zile o serie de declaraţii ale părţii ruse care susţine că o parte a trupelor din proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre au început să se retragă. Pe de altă parte, constatăm, potrivit informaţiilor de specialitate din mediul aliat, că această informaţie nu se confirmă, dimpotrivă, informaţiile disponibile arată că partea rusă continuă să consolideze prezenţa militară la frontiera cu Ucraina”, a mai afirmat Aurescu, potrivit sursei citate.

De menționat este că ministrul Afacerilor Externe a participat astăzi la o dezbatere dedicată gestionării riscurilor, amenințărilor și provocărilor de securitate în Europa Centrală și de Est, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

„În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit pe larg la evoluțiile actuale de securitate în regiunea Mării Negre, evocând faptul că aceasta este parte integrantă a securității euroatlantice, aspect demonstrat de crizele de securitate din regiune pe parcursul ultimelor decenii, în special cele generate de războiul din Georgia (2008) și, mai recent, de ocuparea ilegală a Crimeei, din 2014, și de conflictul din estul Ucrainei. A reiterat poziția României că actuala criză de securitate de la Marea Neagră nu este doar o criză regională, ci afectează securitatea euroatlantică în ansamblu.

În acest context, ministrul român al afacerilor externe s-a referit atât la actele de agresiune și destabilizare cu care s-a confruntat regiunea în ultimii ani, de factură convențională ori hibridă, cât și la încălcările repetate ale principiilor fundamentale de drept internațional, precum suveranitatea, integritatea teritorială și libertatea de navigație, cu impact negativ asupra oportunităților de dezvoltare a regiunii.

Ministrul român de externe a subliniat importanța ca statele din regiune să acționeze pro-activ, constructiv și să coopereze în vederea depășirii provocărilor, inclusiv în cadrul formatelor consacrate, precum București 9 și Inițiativa celor Trei Mări, fiecare având roluri esențiale în materie de securitate, respectiv inter-conectare și coeziune”, a precizat, între altele, ministerul condus de Aurescu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW