Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


România a depus oficial Planul Național de Redresare și Reziliență

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 31 mai 2021

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, mecanismul prin care România va accesa din fonduri europene 29,2 miliarde de euro sub formă de granturi și credite, a fost transmis oficial Comisiei Europeane, a anunțat ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea.

„La ora 15.30 am terminat de încărcat toate cele 240 de fişiere care înseamnă acum PNRR, împărţit pe 30 de capitole Este o muncă enormă pe care colegii mei din minister au făcut-o, în ultima săptămână am stat aici până la 12-1 noaptea. Le mulţumesc tuturor pentru dedicare. Suntem aproape de capătul drumului. În acest moment, România are PNRR oficial depus”, a afirmat Cristian Ghinea.

Conform calendarului anunțat de Cristian Ghinea, miercuri, PNRR va fi făcut public în integralitate.

Planul Național de Redresare și Reziliență

Comisia Europeană a decis, în anul 2020, să aprobe Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), în valoare de 672 de miliarde de euro, ce vor fi acordate statelor membre sub formă de granturi și împrumuturi.

Din alocarea totală pentru MRR la nivelul UE, România poate beneficia de 29,2 miliarde de euro – 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în august 2026.

Sinteza PNRR poate fi consultată aici 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW