Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


România a depus la Departamentul de Stat instrumentele de ratificare a aderării Finlandei și Suediei la NATO

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 22 august 2022

Ambasadorul român în SUA, Andrei Muraru, a anunțat luni, 22 august, că a depus la Departamentul de Stat instrumentele de ratificare ale României a aderării Finlandei și Suediei la NATO. Acesta este pasul final al procesului de ratificare, din partea României.

„Am depus astăzi, la Departamentul de Stat (depozitarul Tratatului Organizației Atlanticului de Nord), instrumentele de ratificare ale României a aderării Finlandei și Suediei la NATO, după adoptarea legii de către Parlament și promulgarea de către Președintele Klaus Iohannis. Acesta reprezintă pasul final al procesului de ratificare, din partea României, a aderării celor doi importanți parteneri în drumul lor de a deveni aliați cu drepturi depline ai NATO. România este al 19-lea membru al Alianței care a depus documentele.

I-am spus adjunctului asistentului Secretarului de Stat al SUA, Douglas D. Jones, că România susține cu fermitate Politica Ușilor Deschise și că țara noastră a primit cu satisfacție decizia celor două state de a se alătura NATO. Așteptăm cu nerăbdare contribuția valoroasă a acestor țări la securitatea Flancului Estic al NATO și a întregii Alianțe”, a precizat Muraru, pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 22 iulie, Legea pentru ratificarea protocoalelor de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Convocat în sesiune extraordinară, Parlamentul a adoptat miercuri, 20 iulie, proiectul privind ratificarea Protocoalelor de aderare a Finlandei şi a Suediei la NATO.

Klaus Iohannis a semnat luni, 18 iulie , decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Finlandei la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, şi a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949.

Foto: Facebook/ Andrei Muraru

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *