Monday, September 26, 2022
Jurnalism corect


România și Parchetul European nu s-au înțeles, până acum, pe tema numărului de procurori delegați la noua structură, condusă de Kovesi / Precizările Ministerului Justiției

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 16 septembrie 2020 Etichete: ,

România este a cincea țară la numărul de procurori delegați propuși la Parchetul European. Ministerul Justiției a propus către PE 10 procurori și 20 de specialiști de suport.

România are 10 procurori delegați ce au fost propuși Parchetului European, conform unui comunicat transmis de Ministerul Justiției. În timp ce majoritatea statelor au propus 1 sau 2 procurori, doar 6-8 state, printre care și România, au mai mult de 5 procurori propuși la PE.

Orientativ, ca număr de procurori delegați, în raport cu cifrele neoficiale și nedefinitive vehiculate până la această oră (procesul de consultări fiind în curs, nedefinitivat), România se plasează pe locul 5, cu un număr de 10 procurori, majoritatea statelor propunând 1-2 procurori, cu excepția a 6-8 state, între care și România, care propun un număr de 5, 10, 11, 14 și respectiv 20 de procurori (2 state)”, conform Ministerului Justiției.

Această precizare vine în urma solicitării Parchetului European, condus de Laura Codruța Kovesi, pentru a suplimenta numărul de procurori delegați de România.

Propunerea Ministerului Justiției a fost respinsă, în primă fază, de PE, solicitând României să suplimenteze numărul procurorilor care ar urma să investigheze fraudele ce vizează fondurile europene, la 20-30.

Stabilirea procurorilor Parchetului European se face în urma unui dialog dintre fiecare autoritate competentă a statelor membre UE.

România a deschis dialogul pe această temă cu Procurorul Șef European, Laura Codruța Kovesi, încă din luna noiembrie a anului trecut.

CITEȘTE ȘI: Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, va colabora cu DNA 

Redăm în întregime comunicatul emis de Ministerul Justiției:

 1. Procedura de stabilire a numărului de procurori români delegați la Parchetul European (EPPO) a fost inițiată încă de la sfârșitul anului 2019, Ministerul Justiției fiind primul care a inițiat dialogul cu Procurorul Șef European (PSE) în legătură cu acest subiect (scrisoarea ministrului Justiției din data de 8 noiembrie 2019).

 2. Procedura de stabilire a numărului de procurori presupune un dialog între fiecare autoritate națională competentă din fiecare Stat Membru UE.

 3. Procedura este încă în curs de desfășurare atât între Ministerul Justiției din România și PSE, cât și între alte ministere de Justiție din alte state membre și PSE. Informațiile și afirmațiile vehiculate public conform cărora România ar bloca procesul de stabilire a numărului de procurori europeni nu au suport în situația reală din teren.

 4. România, prin Ministerul Justiției, a propus un număr de 10 procurori și 20 de specialiști de suport (polițiști, personal auxiliar etc.) după ce a efectuat temeinice și detaliate consultări atât cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și cu Direcția Națională Anticorupție. Ministerul Justiției a organizat și condus consultări (în sistem videoconferință) ale acestor instituții cu PSE plecând de la o evaluare a numărului de cauze în perspectivă, a stadiului procesual a celor mai multe din aceste cauze și a complexității lor. Numărul propus de 10 procurori a fost stabilit inclusiv în acord cu nevoile operative ale Parchetului European (EPPO), ale DNA, desemnată unitate de suport a Parchetului European, în perfectă rezonanță cu pozițiile cvasitotalității miniștrilor de Justiție din Statele Membre UE exprimate cu ocazia Consiliului JAI de la Zagreb din luna ianuarie 2020, în sensul de a sprijini operaționalizarea treptată a Parchetului European (EPPO) și extinderea capacității acestuia pe măsura progreselor înregistrate.

 5. Orientativ, ca număr de procurori delegați, în raport cu cifrele neoficiale și nedefinitive vehiculate până la această oră (procesul de consultări fiind în curs, nedefinitivat), România se plasează pe locul 5, cu un număr de 10 procurori, majoritatea statelor propunând 1-2 procurori, cu excepția a 6-8 state, între care și România, care propun un număr de 5, 10, 11, 14 și respectiv 20 de procurori (2 state).

 6. În condițiile indicate supra, Ministerul Justiției subliniază din nou că procesul de consultări este în curs cu majoritatea autorităților competente din Statele Membre și își exprimă speranța că pozițiile publice adoptate de diverși actori politici în legătură cu acest subiect vor fi fundamentate pe o analiză atentă a situației reale din teren, în raport cu particularitățile fiecărei țări și statistici riguroase.

 7. În încheiere, Ministerul Justiției precizează că rămâne deschis informării publice legate de acest subiect, până la această oră nefiind oficial contactat cu întrebări sau cereri de informații legate de procedura de stabilire a numărului de procurori, cu excepția unui mesaj SMS informal transmis conducerii ministerului înainte de apariția unui material de presă, la care urma să se răspundă în cursul zilei, în raport de agenda activităților.

 

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW