Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


România a activat clauza de derogare privind aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 20 martie 2020 Etichete: , , ,

România a notificat oficial Consiliul Europei că a activat clauza de derogare privind aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, prevăzută la Articolul 15, în timpul stării de urgență, transmite Agerpres.

Alături de România, Consiliul Europei a primit notificări similare din partea altor trei state – Republica Moldova, Letonia şi Armenia.

Ce prevede Articolul 15

În esență, prin acest articol statele sunt exceptate, cu unele excepții, de prevederile Convenției atunci când este vorba de chestiuni existențiale.

„În caz de război sau de alt pericol public ce ameninţă viaţa naţiunii, orice Înaltă Parte Contractantă poate lua măsuri care derogă de la obligaţiile prevăzute de prezenta Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu fie în contradicţie cu alte obligaţii care decurg din dreptul internaţional.”

Cu toate acestea, derogarea nu se aplică în cazul articolelor care prevăd dreptul la viață, interzicerea sclaviei, interzicerea torturii și dreptul la judecată pe baza legii.

„Dispoziţia precedentă nu permite nicio derogare de la articolul 2, cu excepţia cazului de deces rezultând din acte licite de război, şi nici de la articolele 3, 4 (paragraful1) şi 7”.

Consiliul Europei este cea mai mare organizație în materie de drepturi ale omului de pe continent. Aceasta include 47 de state membre, dintre care 28 sunt state membre ale Uniunii Europene. Toate statele membre ale Consiliului Europei au aderat la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, un tratat conceput pentru a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept.

Sursa foto: fr.news-front.info

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW