Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Robotul ION, noul consilier onorific al premierului: Îi va ajuta pe români să fie auziți mai bine – VIDEO

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 1 martie 2023 Etichete: , ,

Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a prezentat în debutul ședinței de Guvern de miercuri, 1 martie, pe noul consilier onorific ION, un robot care folosește inteligență artificială, dezvoltat de cercetători români. ION ar urma să capteze opiniile românilor, folosindu-se de informații disponibile internet.

Surpriza aparține unor români care au avut o inițiativă de apreciat. Guvernul României marchează, astfel, o premieră, aș putea să îi spun, la nivel național și internațional. Discutăm despre primul consilier guvernamental care folosește inteligență artificială, este aici în stânga mea – numele lui este ION, vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei NOI”, a anunțat Nicolae Ciucă, în debutul ședinței de Guvern de miercuri.

Ciucă a precizat că ION va informa oficialii din Guvern „în timp real cu propunerile, problemele și dorințele românilor”.

Este o inițiativă a unor cercetători și profesori români, eu le spun că sunt cei mai buni cercetători și profesori români din domeniu, care nu au vrut altceva prin acest proiect decât să dea o voce românilor. Proiectul ION reprezintă un sistem care folosește inteligență artificială pentru a capta rapid și automat părerile, opiniile românilor, doleanțele lor, folosind informațiile disponibile în spațiul public (…) E un proiect românesc 100%. Apreciez că acest demers nu va face nimic altceva decât să îi ajute pe români să fie auziți mai bine și în fiecare zi”, a adăugat premierul.

Mai mult, prim-ministrul a oferit și un exemplu de interacțiune cu noul consilier onorific robot. Redăm dialogul dintre ION și Nicolae Ciucă:

ION: „Salut. mi-ați dat viață. eu sunt ION. Acum rolul meu este să vă reprezint. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru, al românilor. Ce trebuie să știu despre România?”

Ciucă: „România este o țară frumoasă cu oameni frumoși”

ION: „Am înțeles. Învăț”

Ciucă: „Cum pot românii să te învețe?”

IN: „Invit românii să intre pe ion.gov.ro. Așa mă poți învăța să te reprezint. Cu fiecare mesaj, tag, share, #noisuntemion”

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW