ANALIZĂ Marile greșeli făcute de George Simion din cauza cărora a pierdut alegerile prezidențiale

Plecat cu un avans de 1,8 milioane de voturi, după primul tur al alegerilor prezidențiale, George Simion a fost nevoit, două săptămâni mai târziu, să se recunoască învins în fața lui Nicușor Dan. Victoria categorică a candidatului independent n-ar fi fost posibilă, dacă liderul AUR nu ar fi comis, în acest interval, mai multe greșeli enorme.
1. Trufia
Nemulțumirea opiniei publice față de clasa politică a atins, în ultimele luni, cote similare cu cele de la sfârșitul anilor ’90 sau din timpul crizei economice. Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Florin Cîțu, Sorin Grindeanu sau Cătălin Predoiu, unii dintre politicienii aflați la conducerea țării în ultimii ani, au cote de încredere extrem de mici, conform cercetărilor sociologice. Explicația? Dacă vei sta de vorbă cu un cetățean, îți va enumena probabil o serie de probleme cu care se confruntă țara. Cu toate acestea, obiectiv vorbind, românii se află, din punct de vedere al nivelului de trai, în cel mai bun punct al istoriei țării. Anul trecut, salariile și pensiile au fost majorate cu până la 50%, fapt care, în ciuda inflației, s-a resimțit în creșterea nivelului de trai. Dar totuși, ce îi face pe acești oameni să îi deteste pe politicieni? Aroganța. Aroganța este atributul pe care îl au în comun toți cei enumerați mai sus. Sunt oameni ce par decuplați de societate.
Tot aroganță a emanat prin toți porii și George Simion, între cele două tururi de scrutin. A persiflat presa, nu s-a prezentat la dezbateri și, la fel ca cel căruia i-ar fi vrut locul, a petrecut mai mult timp în deplasări externe decât pentru a afla problemele reale ale românilor. După 10 ani cu Iohannis locatar la Cotroceni, mulți dintre români s-au săturat până peste cap de o astfel de atitudine. Cu toate stângăciile sale, cu nesiguranța sa, Nicușor Dan și-a creat imaginea unui lider mai apropiat de popor, ceea ce cu siguranță a înclinat balanța în favoarea sa.
2. Agresivitatea
Sociologii care s-au exprimat în ultimele zile au explicat că, pentru a ajunge președinte al României, George Simion avea nevoie să obțină voturi și din alt bazin electoral. Cum cel format din electoratul urban, educat, îi era total inaccesibil, având un candidat în turul al doilea, pe Nicușor Dan, liderul AUR ar fi trebuit teoretic să se îndrepte electoratul nereprezentat. Este vorba despre electoratul PSD și parțial PNL. Oameni în general peste o anumită vârstă, cărora agitația societală din ultimele luni nu le-a picat deloc bine.
Ce a făcut George Simion? Și-a radicalizat discursul, în încercarea de a-și mobiliza la maxim propriul bazin. I-a amenințat pe cei care l-au criticat, în uralele nucleului dur de susținători, a afirmat că va genera o criză politică prin forțarea numirii unui premier nedorit de Parlament și a propagat cele mai odioase minciuni despre contracandidatul său și nu numai. Prin urmare, și-a întărit imaginea de huligan, de „lider de galerie”, cea de care încercase să se debaraseze.
În încercarea de a copia modelul MAGA din SUA, unde Elon Musk a condus un adevărat război contra funcționarilor din administrația publică, George Simion a comis o greșeală majoră. Liderul AUR a amenințat că va concedia 500.000 de „paraziți” angajați la stat, adică mai mult o treime dintre oamenii care lucrează în sistemul public. Cum liderul AUR nu a explicat deloc cine sunt acei „paraziți”, anunțul său nu a făcut decât să inducă teama pierderii slujbei pentru întreg aparatul bugetar, format din peste 1,3 milioane de persoane, dar și pentru familiile lor.
George Simion a greșit și când nu s-a prezentat la dezbaterea organizată de România TV, post de televiziune care în primul tur l-a susținut pe Victor Ponta, urmărit în general de persoane vârstice. Prin urmare, toate acestea n-au făcut decât să sperie un electorat care la prima vedere îi era accesibil. De cealaltă parte, Nicușor Dan a punctat cu abilitate. A transmis mesaje de calmare a populației și a avut trei apariții la România TV, inclusiv la dezbaterea la care Simion a absentat. Datele din exit-poll-ul CURS arată că Nicușor Dan a obținut 58,6% dintre voturile cetățenilor de peste 61 ani. În același timp, primarul general a fost votat de 83,5% dintre cei care în primul tur l-au votat pe Crin Antonescu, respectiv 62% dintre alegătorii lui Victor Ponta.
3. Ridicolul
George Simion a încercat să proiecteze imaginea de om de stat, „suveranist”, care inspiră respect, pe modelul Donald Trump, Viktor Orban sau Andrej Duda. Îmbrăcat în costum scrobit, liderul AUR a acordat interviuri din biroul său luxos, aflat Palatul Parlamentului, și a avut mai multe întâlniri pe plan extern, inclusiv cu prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni.
După ce a fost dominat de Nicușor Dan în timpul dezbaterii organizate de Euronews, Simion a refuzat să se mai prezinte la orice confruntare cu contracandidatul său, considerat până atunci un personaj politic moale. Acest fapt a dus la o adevărată avanlanșă de glume pe rețelele de socializare, scaunul gol devenind laitmotivul ultimelor zile de campanie.
Și tot în ultimele zile de campanie George Simion a reușit „performanța” de a amplifica sentimentul de personaj ridicol, desprins parcă din sketch-urile Divertis. Invitat la postul de televiziune francez CNews, apropiat extremei drepte, liderul AUR a fost ridiculizat de către moderatorul și ceilalți invitați din platou, teoretic aflați în aceeași tabără politică cu el, după ce a jignit Franța și a lansat acuzații absurde la adresa președintelui Emmanuel Macron. Simion a vorbit parțial într-o limbă franceză precară, iar zicerile sale au devenit rapid ținta glumelor pe rețelele de socializare. Dintr-o dată, imaginea de lider puternic, capabil să înfrunte adversarii României, s-a evaporat.
4. Minciuna
O promisiune cu care AUR a reușit să capteze atenția opiniei publice a fost legată acordarea de locuințe, la prețuri începând de la 35.000 de euro, mult sub cel al pieței. Pentru a dovedi seriozitatea programului, denumit „Planul Simion”, AUR a încheiat așa-numite contracte cu românii interesați. Mai mult, cu sprijinul financiar al lui Gigi Becali, partidul lui George Simion a construit mai multe case pentru sinistrații din județul Galați, grav afectat de inundații. Propulsat și de valul stârnit de Călin Georgescu, așa a reușit AUR, la alegerile parlamentare din toamna anului trecut, să obțină peste 18% dintre voturi, devenid astfel al doilea partid ca reprezentare în Parlament, în spatele PSD.
În campania pentru prezidențialele de anul acesta George Simion a încercat să lase în urmă această promisiune, care însă i-a fost amintită în primul interviu acordat după calificarea în finala prezidențială. Într-un moment de sinceritate absolut stupefiant, liderul AUR a spus despre „Planul Simion” că nu a fost decât „marketing politic” și că de fapt ar fi vorba despre locuințe ANL, acordate și în prezent de statul român, sub anumite condiții. Practic George Simion a recunoscut că și-a înșelat propriul electorat. Toți acei oameni, inclusiv copii, care stătuseră la coadă pentru a semna „contractul” pentru locuință fuseseră mințiți. Și nu a spus-o presa sau vreun adversar politic, în care oamenii poate nu ar fi avut încredere, ci chiar el, George Simion. Brusc, cel puțin pentru unii, a apărut întrebarea dacă „marketing politic” nu reprezintă și alte ziceri ale celui care în acel moment era favorit să ocupe cea mai înaltă funcție în stat.