Monday, May 23, 2022
Jurnalism corect


Robert Negoiță: este bătaie de joc/Guvernul nu poate returna datoriile pe care le are către primăriile din țară

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 17 iulie 2019 Etichete: , , ,

Robert Negoiță, primarul sectorului 3, a ieșit astăzi din întâlnirea de la Guvern cu ministrul Eugen Teodorovici după numai un sfert de oră. Negoiță acuză Guvernul că nu are niciun interes să rezolve problemele financiare ale comunităților locale. Primarii orașelor s-au plâns de mai multe ori că bugetele venite de la Guvern în acest an sunt substanțial mai mici decât cele de care comunitățile au nevoie. 

Robert Negoiță spune că ministrul Teodorovici nu a dat niciun semn că ar vrea să rezolve problemele financiare ale orașelor mari, unde Guvernul trebuie să dea înapoi sume mari de bani.

”Promisiunea pentru acest Guvern şi acest ministru de Finanţe – vorbe goale, vorbe în vânt. Valoarea lor – zero. Nu sunt capabili să îşi respecte angajamentele şi ne mint pe toţi. Este pur şi simplu inadmisibil şi vreau să vă spun că eu la aşa ceva nu pot participa, de aceea am şi ieşit. Şi ca să vă spun care este nivelul de bătaie de joc, haideţi să vă spun cu ce au început. La Abrud au rezolvat problema, erau vreo 19 lei, o vânzare de anul trecut, care nu se mai regăseşte anul ăsta şi au rezolvat problema celor 19 lei. Cu asta au început. Şi la Runcu, am aflat că e o comună care se numeşte Runcu, nu au probleme cu încasările, deci nu toată lumea stă prost. Dacă acesta este guvern serios şi dacă acesta este ministru de Finanţe, daţi-mi voie să îmi fie jenă de situaţia în care suntem”, a declarat Robert Negoiţă, la ieşirea de la discuţii.

Ministrul Finanțelor are doar 1,5 miliarde de lei pentru toate primăriile. 500 de milioane de lei se duc la Gabriela Firea

În urmă cu o lună de zile, primarii au mai avut o întâlnire și cu premierul Dăncilă care le-a promis că, la rectificarea din luna august, vor primi sumele de bani datorate. Tot atunci, Gabriela Firea a declarat ca primaria municipiului București este „în faliment declarat”.

Bugetele orașelor din România s-au aflat astăzi din nou în discuție la Guvern. Primari și președinți de Consilii Județene din toată țara s-au întâlnit astăzi cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici pentru a îi cere bani la apropiata rectificare bugetară.

Primarii se plâng că, din cauza Guvernului, au bugete mai mici pentru dezvoltarea localităților. Reducerea impozitului pe profit de la 16% la 10%, obligația de a suporta cheltuielile sociale, faptul ca au primit cu 20% mai puțin pentru primele 3 luni ale anului, sunt doar câteva din cauzele care aproape au băgat în faliment zeci de localități.

Primarii nu s-au plâns însă de cheltuielile pe care vor fi nevoiți să le suporte cu pensiile speciale pentru aleșii locali, cheltuieli impuse de Guvern prin Codul administrativ.

Ministrul Teodorovici le-a spus că dispune de 1,5 miliarde de lei, din care 500 de milioane de lei se duc la bugetul Capitalei. Toate celelalte primării din țară se bat pentru 1 miliard de lei.

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW