Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Robert Negoiță datorează peste 55 milioane de euro statului român

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 15 mai 2024

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, în prezent candidat pentru un al patrulea mandat, înregistrează datorii de 278,2 milioane de lei (55,6 milioane de euro) către ANAF și mai multe primării, conform declarației sale de avere publicate la sfârșitul lunii aprilie.

Înainte de a intra în politică, Robert Negoiță a fost un prosper om de afaceri. Alături de fratele său, Ionuț Negoiță, actualul primar al Sectorului 3 a investit în imobiliare și în industria hotelieră, de unde a obținut venituri importante, dar și numeroase datorii.

Pe unele dintre acestea încă nu le-a achitat. Cea mai mare, în cuantum de nu mai puțin de 273 milioane de lei, o are către ANAF. De asemenea, el mai are de achitat 688.790 de lei către Primăria Sectorului 4, 6.509 de lei către Primăria Constanța, 478.867 de lei către Primăria Voluntari, 3.776.411 de lei către Primăria Popești Leordeni și 41.231 de lei către Primăria Afumați.

Acestea nu sunt însă nici pe departe singurele datorii ale lui Negoiță. El mai are de înapoiat către mai multe firme aproximativ 11 milioane de lei și are de rambursat un credit, scadent în 2037, de 1 milion de euro.

Ce avere are Robert Negoiță

În declarația de avere, Robert Negoiță menționează ca proprietate 25 de terenuri în județul Iflov, patru vile și patru spații comerciale. Totodată, el deține părți sociale la două firme în valoare de circa 10 milioane de euro.

Anul trecut, Negoiță a obținut venituri din postura de primar în cuantum total de 232.000 de lei, adică aproximativ 19.000 de lei/lunar.

Urmărit penal în trei dosare

Pe lângă bătăile de cap legate de datorii, Negoiță are și mari probleme cu legea. În august 2022, primarul Sectorului 3 a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție în dosarul penal privind contractul de salubritate încheiat cu firma Rosal. Prejudiciul este estimat la 578,4 milioane lei. Procurorii anticorupție îl acuză pe Negoiță că, în noiembrie 2013, ar fi semnat o serie de acte pe baza cărora consilierii locali ai Sectorului 3 au votat un act adițional care presupunea cu 10 ani, în mod ilegal, a contractului cu firma de salubritate.

De asemenea, tot în anul 2022, procurorii de la Parchetul de pe lângă judecătoria Sectorului 3 au început urmărirea penală față de primarul Sectorului 3 în dosarul penal deschis în urma tragediei petrecute anul trecut trecut pe șantierul de lângă Biblioteca Națională. El este suspect de comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă respectiv abuz în serviciu.

În februarie 2023, DNA a început urmărirea penală împotriva sa, într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu. Negoiță este acuzat de abuz în serviciu, într-o anchetă legată de emiterea unor avize de construcție.

Dat pe mâna DNA de către ANI

Tot anul trecut, Robert Negoiță a fost reclamat la DNA de către Agenția Națională de Integritate, după ce inspectorii au descoperit că mai multe instituții subordonate acestuia ar fi încheiat contracte cu firme ale familiei sale.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW