Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Robert Negoiță, critici pentru Bădălău după numirea la Autoritatea de Audit: Un condamnat pentru furt verifică bugetele publice ale României/ Asta e țara normală în care vrem să trăim?

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 1 iulie 2020 Etichete: , ,

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, condamnă crunt numirea lui Niculae Bădălău în funcția de vicepreședinte al Autorității de Audit, precizând că aerul din PSD este „irespirabil”, amintind că Niculae Bădălău a fost condamnat pentru furt în trecut.

Negoiță susține într-o postare pe Facebook că atmosfera în PSD este „aproape la fel de irespirabilă” ca pe vremea lui Liviu Dragnea, al cărui locotenent ar fi Niculae Bădălău.

Bădălau, Lupul pus de Parlament de pază la oi

Ocupat până peste cap cu treburi administrative, a trecut ceva timp de când nu am mai vorbit despre mișcările de pe scena politică. Ei bine, ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul României mă obligă pur și simplu să iau atitudine.

Pe scurt, în plină pandemie, cu recesiunea și criza economică la ușa țării, parlamentarii și-au făcut timp pentru a mai pune la cale un șmen politic incredibil pentru anul 2020: numirea locotenentului Dragnist, Bădălau, în poziția de vicepreședinte al Curții de Conturi, direcția de Audit.

O mârșăvie politică premeditată, adică, într-o lume normală, un lucru cu atât mai grav. Asta dacă ne gândim la faptul că acest personaj, pe care-l consideram uitat și dispărut, a modificat legea de funcționare a acestei instituții vitale a Statului Român, atenție, special pentru a putea el să ocupe această funcție. Iar pohta ce a pohtit… i s a îndeplinit cu concursul parlamentarilor…

Ce ne spune nouă, celor care credeam că aceste vremuri au apus, această realitate tristă? În primul rând că în PSD-ul post Dragnea aerul a rămas aproape la fel de irespirabil, tranzacționarea funcțiilor publice mergând în continuare de minune, chiar și de pe băncile opoziției. Ne mai spune că un individ ca Bădălau poate modifica legi în Parlamentul României!!!, pentru ca, în final, să poată beneficia de ele. Ne mai spune și că un om condamnat pentru furt (a se vedea episodul sacilor de grâu de la CAP) poate ajunge acum să fie cel care verifică bugetele publice ale României, dar și că nu trebuie să știi carte, să fii de meserie, ci că trebuie doar să poți să modifici legea pentru a ajunge acolo unde vrei. Pe când un sculer matrițer la Ministerul Sănătății?

În fine, ceea ce este cu adevărat revoltător este că acest Bădălau a fost votat cu, atenție!, 294 de voturi pentru… adică, un adevărat consens politic. Deci, nu putem avea consens politic când e vorba despre infrastructură, despre reforme în sănătate sau educație, despre măsuri economice absolut necesare, dată fiind criza ce stă să vină, dar consensul e găsit imediat atunci când trebuie sfințită o combinageală politică imorală și urât mirositoare.

Asta e România normală? Asta e țara în care vrem să trăim? Și ne mai mirăm că întreaga clasă politică din România are o imagine proastă în societate… Este încă prea bună, dacă ținem cont că astfel de combinații emană din Parlamentul țării un damf insuportabil”, a scris Robert Negoiță marți pe Facebook.

Senatorul PSD Niculae Bădălău a primit 294 de voturi de la parlamentarii români pentru a ocupa funcția de consilier de conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit. Doar 55 de parlamentari au votat împotrivă. Candidatura baronului PSD de Giurgiu este destul de controversată având în vedere că în trecut Bădălău a avut probleme cu legea, ba chiar a fost condamnat pentru furt, însă a scăpat de pedeapsă fiind grațiat chiar de Nicolae Ceaușescu.

Vezi și Niculae Bădălău și Ilie Sârbu, votați pentru funcţiile de vicepreşedinți ai Autorităţii de Audit și Curţii de Conturi

Legea de funcționare a Curții de Conturi, modificată de Bădălău în favoarea sa

Niculae Bădălău a modificat, în 2017, legea de funcționare a Curții de Conturi.

De profesie inginer, baronul PSD de Giurgiu nu întrunea condițiile pentru a ocupa un post de vicepreședinte la Curtea de Conturi. Pentru o astfel de funcție era nevoie de „studii superioare economice sau juridice, vechime de minimum 10 ani în specialitatea studiilor absolvite şi pregătire profesională temeinică”.

Salariul lui Bădălău în funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi ar urma să fie de aproximativ 5.000 de euro lunar, conform Digi24.

Condamnat la închisoare pentru că a furat patru saci de grâu și grațiat de Ceaușescu

Niculae Bădălău a fost condamnat, în 1988, la un an de închisoare cu executare la locul de muncă, pe vremea când ocupa funcția de subinginer la o Cooperativă Agricolă de Producție. Senatorul ar fi furat patru saci cu grau pe care i-a vandut unui localnic pentru 1200 de lei, conform Antena 3. Bădălău a scăpat de detenție fiind graţiat chiar de de Nicolae Ceauşescu.

Cercetat de DIICOT pentru spălare de bani

În anul 2009, Agenția Națională de Integritate a sesizat de DIICOT cu privire la faptul că Niculae Bădălău este suspect de spălare de bani și fals în declarații.  Liderul PSD de Giurgiu a fost cercetat penal pentru prejudicierea statului cu 500.000 de euro, prin neplata TVA la tranzacționarea unui teren de 130 de hectare din Giurgiu, conform documentelor obținute de Gândul. În 2012, DIICOT a decis să dispună neînceperea urmăririi penale față de Bădălău.

Derapajele la adresa diasporei

Bădălău a intrat în atenția opiniei publice pentru derapajele jignitoare pe care le-a făcut de-a lungul vremii la adresa românilor plecați la muncă în străinătate. Chiar anul trecut, baronul de Giurgiu  a declarat în afara unei conferințe de presă că o mare parte din numărul românilor aflați în diaspora este reprezentat de „fetele alea de le duc ăștia”, făcând referire la tinerele românce care sunt racolate de proxeneți și traficate în țările din estul Europei. La acea vreme, contactat de mainnews.ro, Niculae Bădălău a explicat că declarația a fost scoasă din context și că afirmațiile sale au venit în contextul unor discuții despre  solicitarea PNL de a mări numărul de parlamentari pentru disapora de la 6 la 15.

Social-democrații au reacționat la acea vreme și au taxat în termeni duri declarația lui Bădălău. Amintim totuși că o altă gafă de-a lui Bădălău, făcută în luna august, a trecut aproape neobservată de PSD. Baronul este surprins într-un video în care primește dedicație versurile „să vină Diaspora, că noi ne pi**m pe ea”.

Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *