Thursday, June 20, 2024
Jurnalism corect


Robert Fico își amintește ce s-a întâmplat în timpul atacului. Starea premierului rămâne gravă – UPDATE

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 17 mai 2024 Etichete: , ,

Președintele ales al Slovaciei, Peter Pellegrini, a afirmat că premierul Robert Fico își amintește clar tot ce s-a întâmplat în timpul atacului de miercuri și în timpul transferului la spital. Pellegrini, care și-a început cariera politică alături de Fico, l-a vizitat joi pe șeful guvernului la spitalul din Banska Bystrica, unde se recuperează după ce a fost împușcat, și a putut să discute cu el câteva minute.

UPDATE – Premierul slovac Robert Fico, care a suferit răni grave într-o tentativă de asasinat prin împușcare miercuri, a fost supus unei noi operații vineri, iar starea sa rămâne gravă, conform declarațiilor directorului spitalului unde este internat și ale ministrului de interne Robert Kalinak, relatează agențiile AFP și TASR.

„A fost supus unei operaţii care a durat aproape două ore”, a spus ministrul Kalinak în faţa presei la spitalul din Banska Bystrica. „Starea sa este încă foarte gravă. Va fi nevoie fără îndoială de câteva zile pentru a vedea cum evoluează”, a completat oficialul slovac.

Totodată, Miriam Lapunikova, directoarea spitalului, a subliniat că starea lui Fico este stabilă, dar gravă în continuare.

„Ţesut necrotic rezultat în urma rănii provocate de împuşcătură a fost înlăturat (în intervenţia chirurgicală). Pacientul este acum conştient, stabilizat, dar se află în continuare la terapie intensivă. Starea sa este cu adevărat serioasă”, a explicat directoarea spitalului.

Știre inițială

Deși starea lui Fico rămâne gravă, este stabilă, acesta fiind conștient și capabil să comunice. Pellegrini a explicat joi că a putut discuta cu Fico pentru câteva minute, deși acesta este extrem de obosit și sub influența medicamentelor. La televiziunea TA3, Pellegrini a furnizat detalii suplimentare despre conversația sa cu premierul în convalescență, afirmând că acesta a rămas conștient până când a fost sedat înainte de operație.

„Prim-ministrul îşi aminteşte ce s-a întâmplat. A fost surprins de cât de repede s-a întâmplat totul”, a explicat Pellegrini la televiziunea TA3.

„Ştia totul: că a primit primul ajutor, că a fost transferat de la Handlova cu elicopterul la Banska Bystrica, că a fost tratat de echipele medicale de urgenţă şi că a fost sedat în sala de operaţie. Până atunci a fost conştient”, a spus Pellegrini.

Conform declarațiilor făcute joi de către noul lider al statului, care urmează să preia funcția în luna următoare, Robert Fico a trecut printr-o experiență aproape fatală.

„Şeful guvernului a scăpat de moarte, pentru că dacă gloanţele ar fi lovit cu câţiva centimetri mai aproape de alte organe vitale, am fi vorbit despre ceva diferit”, a spus el. „Am avut voie să vorbesc cu el doar câteva minute, pentru că starea lui de sănătate chiar necesită linişte”, a spus politicianul slovac.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW