Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Robert Cazanciuc: Guvernul PNL a scăpat situaţia de sub control. Proiectul de lege privind carantina şi izolarea e un dezastru – VIDEO

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic , at 12 iulie 2020 Etichete: , , , , ,

Preşedintele interimar al Senatului Robert Cazanciuc acuză Guvernul condus de Ludovic Orban că a scăpat situația de sub control. Referitor la proiectul de lege privind carantina şi izolarea care ar urma să intre, luni, la votul decisiv din Senat, Cazanciuc a spus că este “un dezastru”.

”În proiect nu există nicio dovadă că un om nu poate fi luat de pe stradă pentru un simplu strănut”, a spus preşedintele interimar al Senatului.

Cazanciuc a mai acuzat că este a treia oară când Guvernul trimite în Parlament o lege foarte proastă.

“Toată lumea este de acord că un bolnav contagios trebuie izolat , ajutat să nu răspândească boala, dar modul în care se pune în practică această carantinare sau izolare face diferenţa dintre un regim democratic şi unul dictatorial. Îţi trebuie foarte mult tupeu să vii în Parlament cu asemenea proiect, după care tot tu să ţipi că nu este votat. Este a treia oară când guvernul trimite Parlamentului în ultimul moment o lege foarte proastă, plină de greşeli şi care lasă loc abuzurilor. Această lege trebuie să reglementeze nu numai în cazul pandemiei de acum, dar şi în situaţii similare”, a afirmat Robert Cazanciuc.

Conform liderului Senatului, proiectul întocmit de Guvern nu garantează cetăţenilor că vor fi spitalizaţi sau izolaţi doar cât este nevoie.

“Proiectul lui Orban nu le garantează românilor că vor fi izolaţi sau spitalizaţi doar atât timp cât este nevoie, nu pe perioadă nedeterminată cum vrea domnul Orban. Confiscarea şi distrugerea bunurilor unor persoane izolate, carantinate trebuie aplicată în scopul decontaminării proporţional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor fundamentale. Proiectul lui Orban nu prevede nici un caz niciuna dintre aceste garanţii. E ca şi cum un funcţionar ar dispune pentru maşina fiecăruia dintre noi pentru un an de zile pentru că aşa crede ele de cuvinţă. (…) Proiectul lui Orban nu conţine nicio garanţie că românii nu vor depinde de semnătura unui funcţionar”, a mai spus preşedintele Senatului.

Cazanciuc susține că neregulile din proiect au fost sesizate și de ONG-uri.

“Nu doar noi în Parlament am sesizat aceste nereguli. Asupra acestora au tras semnale de alarmă inclusiv ONG-uri pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. ONG-uri cunoscute şi nu tocmai prietene cu Partidul Social Democrat. Am rugat Guvernul ca până luni să ne ofere o fundamentare din practica europeană, cum se întâmplă în Germania, în Austria, în Spania, în Italia pe internarea obligatorie şi pe detaşarea obligatorie a medicilor”, a afirmat Robert Cazanciuc.

Cazanciuc mai spune că proiectul de lege nu are avizul Ministerului Justiţiei şi nici pe cel al CSM.

“Am cerut Ministerului Justiţiei să avizeze acest proiect pentru a arăta foarte clar dacă actul normativ corespunde legii fundamentale din România şi practicii CEDO în acestă materie. Am cerut un aviz şi de la CSM pentru că în mod cert proiectul elaborat de Guvernul Orban nu are avizul CSM-ului deşi pentru a respecta decizia Curţii Constituţionale este nevoie de o procedură detaliată de contestare la un judecăt. Legea trebuie să fie clară, uşor de înţeles, uşor de aplicat, să nu dea naştere la abuzuri”, a precizat preşedintele Senatului.

Întrebat când va vota Parlamentul acest proiect de lege, Cazanciuc a răspuns: “Noi avem program în fiecare zi. O să stăm în Parlament până când vom avea garanţia că această lege îi protejează pe români, nu le dă doar senzaţia că îî protejează. Când vom fi convinşi că legea corespunde nevoie românilor, o să votăm această lege. Că o să votăm luni, că o să votăm marţi, că o să votăm miercuri o să vedem în funcţie de cum vor fi dezbaterile în comisii”. 

sursa foto: Inquam Photos / George Călin

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW