Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Rishi Sunak, numit oficial prim-ministru al Marii Britanii: Predecesorii mei au făcut greșeli UPDATE

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 25 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

UPDATE Președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Nicolae Ciucă l-au felicitat pe Sunak pentru numirea în funcție.

Felicitări Rishi Sunak pentru numirea ca prim-ministru al Regatului Unit. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru dezvoltarea în continuare a Parteneriatului Strategic România – Marea Britanie”, a scris șeful statului pe Twitter. 

Și Nicole Ciucă și-a felicitat noul omolog britanic și a transmis că „așteaptă cu nerăbdare să lucreze împreună pentru dezvolta Parteneriatului Strategic România –  Marea Britanie”. Totodată, premierul român i-a urat acestuia „mult succes în îndeplinirea importantului mandat”. 

Știrea inițială

Rishi Sunak a devenit în mod oficial prim-ministrul Regatului Unit, marți, 25 octombrie, după ce a avut întâlnirea tradițională cu regele Charles al III-lea şi a acceptat formarea unui nou guvern, relatează BBC

Sunak este al treilea premier al Marii Britanii din acest an, după Boris Johnson și Liz Truss și, totodată, cel mai tânăr prim-ministru al Regatului Unit din ultimele două secole.

Într-un prim discurs ținut în calitate de premier, Rishi Sunak și-a prezentat intențiile și a precizat că a fost ales lider al Partidului Conservator și prim-ministru pentru a remedia unele dintre greșelile făcute de predecesorii săi. 

„În prezent, țara noastră se confruntă cu o criză economică profundă. Consecințele Covid încă persistă. Războiul lui Putin din Ucraina a destabilizat piețele energetice și lanțurile de aprovizionare din întreaga lume (…) Guvernul pe care îl conduc nu va lăsa următoarea generație – copiii și nepoții voștri – cu vreo datorie pe care am fost prea slabi pentru a o plăti singuri (…) Unele greșeli au fost făcute. Am fost ales lider al partidului meu și prim-ministru, în parte, pentru a le remedia”, a declarat Rishi Sunak.

De asemenea, noul prim-ministru al Regatului Unit i-a adus un omagiu fostei șefe a Guvernului britanic, Liz Truss. Sunak a precizat că Truss a comis „greșeli”, dar nu din „rea voință” sau având „intenții rele”.

„Vreau să-i aduc un omagiu predecesoarei mele Liz Truss. Nu a greșit dorind să îmbunătățească creșterea economică a țării. Este un scop nobil. Dar s-au făcut unele greșeli. Nu s-au făcut din rea voință sau intenții rele. Dimpotrivă, de fapt. Dar greșeli, totuși, au existat”, a mai menționat Rishi Sunak la Downing Street 10. 

În ceea ce îl privește pe Boris Johnson, noul prim-ministru a spus că îi va fi mereu recunoscător pentru realizările pe care le-a avut în calitate de șef al Executivului. 

Cine este Rishi Sunak

Rishi Sunak, fost ministru de Finanțe, a dus economia britanică prin criza COVID-19. Născut din părinți imigranți, în Southampton, Sunak, în vârstă de 42 de ani, a studiat la Colegiul Winchester și la Universitățile Oxford și Stanford.

Este considerat drept unul dintre cei mai bogați parlamentari, după ani de zile în care a lucrat în companii precum Goldman Sachs, și este căsătorit cu fiica unui miliardar indian.

El a intrat în Parlamentul Marii Britanii în anul 2015, iar la referendumul pentru Brexit a votat în favoarea părăsirii UE, insistând pentru control în ceea ce privește imigrația.

Demisia din funcția de ministru al Finanțelor a contribuit la căderea Guvernului condus de Boris Johnson.

Sursa foto: Rishi Sunak / Facebook

Comentarii