Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Rezultatele preliminare ale alegerilor din Austria Inferioară. Partidul lui Nehammer a pierdut majoritatea absolută pentru prima oară în peste 20 de ani

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 29 ianuarie 2023 Etichete: , , , ,

Partidul Popular Austriac (OVP), din care fac parte cancelarul Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner, nu a reușit să treacă de 40% la alegerile legislative din Austria Inferioară, potrivit primelor rezultate publicate duminică seară, 29 ianuarie, de Der Standard.

Marii câștigători ai alegerilor legislative din unul dintre cele mai importante landuri din Austria sunt, astfel, partidele de opoziție – Partidul Libertății (FPO) – 25,4% (plus de 10,6 procente față de alegerile trecute), Verzii – 7,3% (plus de 0.9% față de ultimele alegeri) și Neos – 6,2% (plus de 1,1% față de ultimele alegeri).

Social-democrații (SPO) au scăzut la rândul lor față de ultimele alegeri din Austria Inferioară și au obținut 20,7% (scădere de 3,2%).

Dacă rezultatele rămân aceleași, OVP ar urma să aibă 4 locuri în guvernul local, în timp ce SPO va avea 2 și FPO va avea 3. În total, sunt 9 locuri în guvernul local, iar până acum OVP avea 6.

Înainte de alegeri, jurnaliștii austrieci arătau că este puțin probabil ca SPO și FPO să formeze o coaliție și să înlăture de tot de la guvernare partidul lui Karl Nehammer.

Landul era unul controlat în majoritate absolută de popularii austrieci, în condițiile în care OVP a pierdut majoritatea în Austria Inferioară de 2 ori în ultimii 30 de ani, în anii 1993 și 1998.

Alegerile de duminică au fost importante și în contextul în care formatorii de opinie de la Viena și București au considerat că reprezintă motivul pentru care Austria a blocat aderarea României la Spațiul Schengen, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) din decembrie 2022.

Concret, Nehammer s-ar fi folosit de teza „migrației necontrolate” din zona Balcanilor de Vest (incluzând și România) și ar fi folosit subiectul extinderii Spațiului Schengen în scopuri electorale, pentru a evita o înfrângere a partidului OVP în Austria Inferioară.

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW