Sunday, December 3, 2023
Jurnalism corect


Rezultatele alegerilor locale din Republica Moldova. Duș rece pentru partidul prezidențial PAS

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 20 noiembrie 2023

Duminică s-a încheiat cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din Republica Moldova. Cu imaginea serios șifonată în cei doi ani de când se află la guvernare, Partidul Acțiune și Solidaritate al președintei Maia Sandu nu a reușit să se apropie nici pe departe de scorurile înregistrate la ultimele alegeri parlamentare. Marele câștigător al acestui scrutin este rusofilul Ion Ceban, care și-a asigurat încă din primul tur un nou mandat de primar al municipiului Chișinău, în timp ce candidatul sprijinit de Renato Usatîi a reușit să câștige alegerile pentru Primăria Bălți. 

Basarabenii au picat primul test electoral de la alegerile parlamentare din 2021. Cu toate că executivul PAS a făcut progrese în ceea ce privește integrarea europeană, problemele economice dar și preferințele pentru anumiți candidați, considerați „buni gospodari”, i-au făcut pe mulți să nu voteze pentru partidul care a acaparat aproape de unul singur vectorul pro-european, aici fiind inclus și cel unionist.

Rusofilul Ceban câștigă un nou mandat la Chișinău

Marea miză s-a legat, ca de fiecare dată, de alegerile din Chișinău. Până în anii trecuți un bastion al pro-europenilor și unioniștilor, municipiul Chișinău va continua să fie condus de rusofilul Ion Ceban. În ciuda unei scăderi pronunțate a cotei de încredere survenită în ultimele zile de campanie, ca urmare a mai multor dezvăluiri apărute în presă, acesta a reușit să treacă la mustață de pragul electoral (50,6%), în timp ce candidatul PAS, Lilian Carp, a obținut doar 28,23%. O victorie extrem de importantă pentru Ceban, care astfel se va putea profila drept candidatul partidei pro-ruse din Republica Moldova la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Usatîi dă semnalul că există

O altă mare bătălie s-a dus în municipiul Bălți, al doilea oraș ca mărime al Republicii Moldova, populat în principal de vorbitori de limba rusă. Oligarhul fugar Ilan Șor, principalul promotor al intereselor Federației Ruse în Republica Moldova, și-a plasat aici nu mai puțin de cinci candidați și trei partide.

În cele din urmă, după excluderea Victoriei Șapa și a Partidului „Șansă”, Șor a mizat pe Arina Corșicova, respectiv pe Partidul Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei și Partidul „Renaștere”.

Corșicova a reușit să se califice în turul al doilea de pe a doua poziție, fiind devansată de Alexandr Petkov, candidatul Partidului Nostru al lui Renato Usatîi, însă în cele din urmă a fost exclusă din cursa electorală. Prin urmare, socialistul Maxim Moroșan a acces în turul secund, dar avea să fie devansat de către Alexandr Petkov (59,63%).

Cei mai mulți dintre aleși sunt de la PAS

Nu au existat surprize majore în ceea ce privește votul pentru consiliile raionale. Nordul și sudul au mers către forțele pro-ruse, în timp ce raioanele din centru au fost câștigate de către PAS. Partidul președintei Maia Sandu a terminat pe prima poziție în 19 raioane. La Nisporeni, Ștefan Vodă, Leoava și Ungheni, majoritatea ar putea fi decisă de către consilierii aleși pe listele PSDE (n,r, – fostul PDM), fostul partid al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Dintre cei 895 de primari aleși în ambele tururi ale alegerilor locale, 291 sunt de la PAS (32,5%), urmat de PSRM cu 144 (16,1%) și PSDE cu 103 (11,51%).

În turul secund, partidul de guvernământ a obținut o victorie extrem de importantă la alegerile pentru funcția de primar al orașului Nisporeni, altădată fief al oligarhului Vladimir Plahotniuc, Dan Negel (50,3%) a reușit să-l devanseze pe Vasile Bîtcă (49,7%) de la PSDE cu doar 24 de voturi.

La Comrat, centrul de reședință al autonomiei găgăuze, a câștigat independentul Serghei Anastasov (58,5%), actualul primar, care a reușit să îl devanseze pe Nicolai Dudoglo (41,4%).

Sursa foto: Inquam Photos / Elena Covalenco

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW