Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Revine USR PLUS la guvernare după consolidarea lui Cîțu în funcția de premier? Scenariile rămase pe masă după alegerile din PNL

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Politic , at 27 septembrie 2021 Etichete: , ,

După victoria lui Florin Cîțu în alegerile interne din PNL, marea întrebare e legată de viitorul guvernării. La nivel declarativ, noul șef al liberalilor spune că așteaptă USR PLUS la discuții. Dar pune condiții. Condiții care vin, de altfel, și din tabăra cealaltă. Tot la nivel declarativ, cel puțin, USR PLUS nu vrea nici să audă de un Guvern cu Cîțu premier. Este șefia Camerei Deputaților suficient de importantă pentru ca USR PLUS să-l mai accepte o tură pe Cîțu?

Puțin probabil, chiar și cu un calendar scris al reformelor, cerut din tabăra USR PLUS. De altfel, nici nu este clar dacă pentru PNL cedarea celei de-a treia funcții în stat este o opțiune. Șefia Camerei Deputaților ar putea rămâne chiar și la Ludovic Orban, în ciuda anunțului că va demisiona, făcut după pierderea alegerilor interne. Surse politice, confirmate ulterior și de declarațiile lui Orban, susțin că acesta îi lasă lui Cîțu decizia legată de șefia CDEP, câtă vreme înaintează demisia la partid, nu la Cameră.

Revenind, Dacian Cioloș este cel care, ieșit pe primul loc în turul I al alegerilor din USR, spune că fără calendar nu mai vrea la Palatul Victoria.

Dar și cu calendar, tot fără Cîțu trebuie să fie, spune el.

Și fără Florin Cîțu premier, eu nu aș mai intra într-un guvern de coaliție fără un calendar precis de reforme, după modelul german. Tocmai ca să nu existe disputele de pe parcursul mandatului”, a declarat Cioloș la o zi după congresul PNL.

Una dintre mizele lui Cioloș, pe lângă acel calendar, este și menținerea, la șefia Senatului, a Ancăi Dragu. Învingător în PNL, Cîțu nu s-a grăbit să ceară demisia acesteia. A spus că o va face dacă Anca Dragu va pierde la CCR meciul pe moțiunea de cenzură.

Ministerele

Punctul principal al negocierilor va fi, fără doar și poate, cel al ministerelor. USR PLUS a pierdut doi miniștri foarte importanți, dați afară de Cîțu.

Vlad Voiculescu, de la Sănătate, și Stelian Ion, de la Justiție, au fost schimbați în ciuda reacțiilor USR PLUS. Se adaugă toate demiterile ulterioare, inclusiv cele ale prefecților și secretarilor de stat.

Rămâne de văzut în ce măsură USR PLUS își va impune dorințele la acest capitol. Surse politice spun că nu vor, cel puțin acum, să renunțe la portofoliile agreate după alegerile parlamentare, când s-a format coaliția. Voci din USR PLUS insistă pentru a propune aceleași nume, de altfel.

Tot sursele politice care spun, însă, că premierul nu vrea nume precum Cătălin Drulă sau Ioana Mihăilă înapoi în funcții de miniștri.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: SURSE Coaliția de guvernare se rupe dacă USR PLUS continuă cu moțiunea. Cîțu nu-i mai vrea pe Drulă și Mihăilă în Guvern

Momentul negocierii

S-ar putea să nu vedem o viteză prea mare în a începe negocierile serioase. Semnalul a fost dat chiar de noul șef PNL. Premierul Cîțu a spus că așteaptă rezultatele alegerilor USR PLUS, pe care le vom afla la începutul lunii viitoare.

Acolo, după cum știm, Dan Barna a fost învins, în mod surprinzător, de Dacian Cioloș în primul tur. Cîțu mizează pe o victorie a lui Cioloș. Vom vedea care vor fi propunerile, câtă vreme, după cum am arătat, la nivel public și Dacian Cioloș se poziționează împotriva actualului premier.

Tot sâmbătă, Cîțu a sugerat că doar o tabără din USR PLUS se opune revenirii la putere cu el în fruntea Guvernului. Dar are și el condiții.

Să nu fie în coaliție cu AUR și să nu mai caute voturile PSD… Am discuții mereu. (…) Se vor întoarce, avem foarte multe de făcut împreună. Sunt convins că după congresul din octombrie să vină înapoi la guvern. Discut până atunci cu ei”, a mai spus Cîțu.

Sursele politice consultate mai spun că premierul nu vrea să continue cu USR PLUS dacă moțiunea merge mai departe.

Nu sunt deloc puțini membrii importanți ai USR PLUS care preferă să rămână în opoziție și să pregătească, în liniștea de acolo, anul electoral 2024, în care îi așteaptă alegerile locale, europarlamentare, parlamentare și, foarte important, cele prezidențiale.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW