Sunday, October 25, 2020
Jurnalism corect


Revendicările diasporei după întâlnirea cu Guvernul: Organizarea anuală a Congresului Românilor de Pretutindeni/ Împărțirea bugetului Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

By Daniela Eremia , in Stirile zilei , at 14 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

Membrii organizațiilor și asociațiilor din diaspora au discutat implementarea revendicărilor diasporei împreună cu reprezentanții Guvernului României, în data de 06 ianuarie.

În cadrul acestei întâlniri s-au prezentat reprezentanților Guvernului principiile de implementare a mai multor revendicări prioritare.

Reprezentanții diasporei cer deschiderea Centrelor Comunitare și Locale din Diaspora, precizând că Guvernul ar trebui să deschidă centre comunitare din 2016, dar și alegerea conducerii acestor centre.

Deschiderea Centrelor Comunitare/Locale din Diaspora, cu:
– încetarea încălcării legii, conform căreia guvernul ar fi trebuit să deschidă centre comunitare din 2016 şi darea în folosinţă a unei încăperi din Institutele Culturale Românești, existente în 20 de orașe. In acest fel sunt scutite cheltuieli suplimentare ale statului român; subliniem faptul că aceste spații nu sunt folosite la capacitate maximă și mai mult, se atribuie pe criterii subiective;
– alegerea conducerii Centrelor Comunitare:
• să se facă din rândul membrilor diasporei de către cetățenii români din diaspora, nu prin trimiterea sau impunerea lor ‘’de la București’’;
• să aibe loc în aceeași zi cu alegerile locale din România, aceasta dând caracterul de urgență al acestei măsuri legislative;
• prin Vot Electronic, deja implementat de mai multe state din Uniunea Europeană, pentru a:
– permite participarea cât mai multor români cu drept de vot din afara ţării;
– a reduce costurile acestor alegeri;
– experimentarea acestui tip de vot în comunitatea care îl solicită cel mai mult, diaspora”, se arată în postarea paginii de Facebook, Diaspora pentru România.

Aceștia doresc organizarea anuală a Congresului Românilor de Pretutindeni pentru a permite crearea unui regulament real de funcționare a Consiliului Românilor de Pretutindeni, iar președinții centrelor comunitare să devină automat membrii în acest consiliu.

Organizarea anuală a Congresului Românilor de Pretutindeni
– pentru a stopa încălcarea legii, care solicită organizarea sa anuală din 2007
– pentru a permite realizarea unui Regulament Real de Funcționare a Consiliului Românilor de Pretutindeni, cu eliminarea precedentelor acte false, care au fost trecute prin Birourile Permanente de sub supravegherea lui Liviu Dragnea, realizate de persoane asupra cărora există dovezi că au fost plătite de parlamentari din PSD;
– președinții centrelor comunitare să devină automat membri ai Consiliului Românilor de Pretutndeni, restul membrilor fiind aleși:
• de către cetățenii români din diaspora, nu prin selectarea și impunerea lor ‘’de la București’’ prin metode subiective și neverificabile;
• în aceeași zi cu alegerile locale din România, aceasta dând caracterul de urgență al acestei măsuri legislative
• prin Vot Electronic, deja implementat de mai multe state din Uniunea Europeană, pentru a:
– permite participarea cât mai multor români cu drept de vot din afara ţării;
– a reduce costurile acestor alegeri;
– experimentarea acestui tip de vot în comunitatea care îl solicită cel mai mult, diaspora”, potrivit sursei citate.

Totodată, aceștia cer  asumarea răspunderii Guvernului pentru ca ziua de 10 august să devină Ziua Diasporei. În cazul în care cineva realizează infracțiuni cu privire la traficul transfrontier în scopul exploatării sexuale și violarea celor care se află într-o situație de sclavie modernă să fie pedepsiți cu închisoare pe viață. De asemenea, doresc înființarea Cimitirului Diasporei și Repatrierea Românilor Decedați printr-un program continuu în cazul în care înmormântarea lor nu poate fi făcută în țara în care se află.

Membrii Diaspora pentru România solicită Comisiei Europene să îndeplinească obligația de a sesiza CJUE pentru încălcarea drepturilor copiilor români din Austria, care primesc alocații mai mici.

Solicita Comisiei Europene să își îndeplinească obligația de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru încălcarea Tratatului Uniunii Europene de către Austria, prin plata unei alocaţii mai mici pentru copiii cetățenilor români din Austria, comparativ cu restul cetăţenilor europeni. Comisia Europeană întârzie trimiterea Austriei în justiție, deși are această obligație după finalizarea celei de a doua etape de infringement la data de 25 Septembrie 2019.
Acesta ilegalitate implementată de extrema dreaptă din Austria, este menținută discriminatoriu chiar dacă românii plătesc aceleaşi taxe ca și alți cetățeni europeni în Austria.
Toate acestea se perpetueaza, in vreme ce firmele austriece duc în Austria profitul obținut în România beneficiind de aceleași facilitati ca și firmele românești, DAR românii din Austria nu pot primi aceleași beneficii ca și austriecii, chiar dacă plătesc aceleași taxe”, scrie în postare de pe Facebook.

De asemenea, aceștia au propus Guvernului să susțină  implementarea unor măsuri care să permită procurorilor și judecătorilor implicați în anchetele diasporei să aloce timp pentru rezolvarea acestora și implementarea unei legi din care să rezulte un număr proporțional de parlamentari din diaspora, dar și respectarea referendumului din 2009, care cere un număr maxim de 300 de parlamentari.

În plus, membrii organizațiilor și asociațiilor din diaspora anunță un protest nou pentru data de 10 august 2020, în cazul în care nu se va implementa revendicările prioritare și nu se realizează un plan de implementare a restului revendicărilor cerute de diaspora.

Sursă foto: Facebook

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW