Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Reuters: Putin cere încetarea focului în Ucraina pe liniile de front actuale

By Preda Maria , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 24 mai 2024 Etichete: , ,

Președintele rus Vladimir Putin este pregătit să oprească conflictul din Ucraina cu încetarea focului pe liniile de front curente, au declarat patru surse din Rusia pentru Reuters. Acestea au mai afirmat că liderul de la Kremlin este pregătit și să lupte în continuare, dacă Kievul și Occidentul nu răspund. 

Trei dintre sursele care au făcut declarații pentru Reuters sunt familiarizate cu discuțiile din anturajul lui Vladimir Putin. Ele au spus că liderul de la Kremlin și-a revărsat frustrarea în fața unui grup restrâns de consilieri, cu privire la presupusele încercări susținute de Occident de a bloca negocierile și la decizia președintului ucrainean Volodimir Zelenski de a exclude eventuale discuții.

Putin poate lupta atât timp cât este nevoie, dar Putin este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului – pentru a îngheța războiul”, a declarat cea de-a patra sursă, o persoană de rang înalt în aparatul de stat, care a lucrat îndeaproape cu Vladimir Putin și care are cunoștință despre conversațiile la nivel înalt de la Kremlin.

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, a declarat, ca răspuns la o solicitare Reuters, că Vladimir Putin a precizat în mai multe rânduri că Rusia este deschisă la dialog pentru a-și atinge obiectivele, afirmând că țara nu își dorește „război etern”.

Ministerele de externe și de apărare din Ucraina nu au răspuns întrebărilor.

Unii analiști militari și politici au considerat că numirea economistului Andrei Belusov în funcția de ministru al apărării în Rusia exprimă intenția statului de a se plasa într-un război permanent pentru a câștiga un conflict prelungit.

Putin caută să încheie conflictul din Ucraina pe fondul progreselor teritoriale

Putin intenționează să valorifice recentele câștiguri teritoriale în Ucraina pentru a pune capăt conflictului, considerând că acestea sunt suficiente pentru a prezenta o victorie poporului rus. Surse din Kremlin afirmă că Putin nu dorește o nouă mobilizare națională, având în vedere scăderea popularității sale după mobilizarea din septembrie 2022. Conflictul, cel mai mare din Europa de la al Doilea Război Mondial, a cauzat zeci de mii de victime și sancțiuni economice severe asupra Rusiei.

Scăderea popularității lui Putin, cauza lipsei de mobilizare

Mobilizarea națională a speriat mulți ruși, determinând sute de mii să părăsească țara și ducând la o scădere a popularității lui Putin. Kremlinul, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, a anunțat că Rusia nu va mai mobiliza soldați, ci va recruta voluntari.

Perspectiva unei păci este îndepărtată, Zelenski refuzând termenii lui Putin și promițând să recupereze teritoriile pierdute, inclusiv Crimeea. O sursă a declarat că nu se va ajunge la un acord cât timp Zelenski este la putere, iar secretarul de stat american Anthony Blinken a afirmat că Putin nu este interesat de negocieri serioase.

Strategie pentru pace în Elveția, fără Rusia

Ucraina se pregătește pentru discuțiile de pace din Elveția, inițiate de Zelenski, fără participarea lui Putin. Moscova le consideră necredibile fără prezența sa.

Putin a avertizat că Ucraina va folosi discuțiile pentru a obține sprijin internațional pentru retragerea Rusiei. SUA a declarat că inițiativele de pace trebuie să respecte integritatea teritorială a Ucrainei și a acuzat Rusia că este principalul obstacol în calea păcii.

Kievul suspectează că Moscova ar folosi orice încetare a focului pentru a se reînarma. Ucraina, sprijinită de un ajutor de 61 de miliarde dolari din partea SUA, a redus vârsta de înrolare pentru a suplini lipsa de trupe.

Putin vrea să înghețe conflictul pe liniile de front curente

Sursele citate de Reuters afirmă că Putin dorește să blocheze câștigurile teritoriale actuale într-un acord de pace, fiind dispus să înghețe conflictul la liniile actuale de front. Acest aranjament ar lăsa Rusia cu părți substanțiale din patru regiuni ucrainene – Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson – dar fără controlul total asupra lor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că retrocedarea acestor regiuni nu este o opțiune, deoarece ele fac parte acum din Rusia conform constituției sale. Înghețarea conflictului ar permite lui Putin să prezinte o victorie internă, susținând că Rusia și-a păstrat suveranitatea și a obținut un coridor terestru spre Crimeea.

Un alt motiv pentru încheierea războiului este că veteranii ruși, nemulțumiți de perspectivele postbelice, ar putea crea tensiuni sociale la întoarcerea în țară.

În caz contrar, Putin intenționează să extindă teritoriul controlat în Ucraina

În februarie, trei surse rusești au dezvăluit că SUA au respins o propunere a lui Putin pentru o încetare a focului. În absența unui armistițiu, Putin vizează extinderea controlului teritorial pentru a spori presiunea asupra Ucrainei și a exploata oportunități neașteptate.

Forțele rusești controlează acum aproximativ 18% din Ucraina și au pătruns recent în regiunea Harkov. Putin se bazează pe populația numeroasă a Rusiei pentru a menține superioritatea efectivelor fără mobilizare, oferind pachete salariale atractive pentru înrolare.

Liderii americani și europeni își reafirmă sprijinul pentru Ucraina, iar NATO accelerează livrările de arme. Deși Putin a afirmat că nu are intenții pe teritoriul NATO, există preocupări privind riscul unei escaladări cu Occidentul, inclusiv nucleare.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că nu a observat pregătiri rusești pentru utilizarea armelor nucleare și continuă să monitorizeze situația strategică.

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW