Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Reuters: Portul Constanța va continua să ajute Ucraina să exporte grâne, în ciuda Acordului de la Istanbul

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 3 august 2022

Deși Ucraina a asistat, la începutul săptămânii, la primul transport maritim de cereale care a părăsit portul din Odessa, de la declanșarea invaziei ruse, operatorii Portului Constanța se așteaptă să continue facilitarea exporturilor ucrainene, relatează miercuri, 3 august, Reuters.

Totul depinde de modul în care este implementat Acordul de la Istanbul și de cantitățile pe care le pot gestiona porturile ucrainene. Le dorim din toată inima noastră să își refacă lanțurile de export, dar noi suntem aici, gata să ajutăm”, a spus managerul Comvex, operatorul portuar al Portului Constanța, Viorel Panait.

Deși un oficial turc a declarat că ar urma să fie organizate câte trei transporturi pe zi între cele două state, operatorii Portului Constanța se așteaptă să continue facilitarea exporturilor ucrainene de cereale, întrucât implementarea completă a acordului de la Istanbul necesită timp.

Pe parcursul acestei săptămâni, Comvex ar urma să încarce două nave, una cu 30.500 de tone de porumb ucrainean și românesc, ce ar urma să ajungă în Libia, iar o alta cu 45.000 de tone de porumb ucrainean, ce ar urma să ajungă în Iran.

Autoritățile portuare susțin că 183.581 de tone de grâu se află în drum spre Constanța și au precizat că Portul va exporta și alte bunuri care nu intră sub egida Acordului de la Istanbul, cum ar fi produse din metal sau minereu de fier.

Totodată, operatorii români de la Portul Constanța arată că au nevoie de 340 de milioane de euro pentru a îmbunătăți capacitatea de procesare a bunurilor exportate și au precizat că au cerut fonduri europene și garanții guvernamentale pentru împrumuturi.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Portul Constanța a fost una dintre singurele căi prin care exporturile ucrainene de cereale și alte materii prime au putut fi realizate.

1,46 de milioane de tone de grâu ucrainean au trecut prin Portul de la Marea Neagră în cele 161 de zile ale conflictului militar declanșat de Vladimir Putin, pe lângă încărcăturile românești și ale vecinilor care nu au ieșire la mare.

CITEȘTE ȘI: Volodymyr Zelenskiy, despre primul transport maritim de grâne ucrainene: Nu înseamnă nimic. Economia Ucrainei e în comă

Sursă foto: Inquam Photos / Tudor Costache

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW