Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Axa răului: Vladimir Putin bombardează Ucraina cu rachete din Coreea de Nord

By Redactia , in Stirile zilei , at 30 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Potrivit unui raport adresat unui comitet al Consiliului de Securitate și consultat de Reuters, experții ONU care monitorizează respectarea sancțiunilor au concluzionat că resturile unei rachete care au aterizat în orașul ucrainean Harkov la 2 ianuarie 2024 proveneau de la o rachetă din seria Hwasong-11 a Coreei de Nord, relatează Reuters.

Acest lucru constituie o încălcare a embargoului asupra armelor impus de ONU Coreei de Nord. Deși cunoscută oficial sub numele de Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), Coreea de Nord este supusă sancțiunilor ONU din 2006 pentru programele sale balistice și nucleare. Trei observatori ai sancțiunilor s-au deplasat în Ucraina la începutul acestui an pentru a inspecta resturile și nu au găsit nicio dovadă că racheta ar fi fost fabricată de Rusia. Observatorii „nu au reușit să identifice independent locul de unde a fost lansată racheta și nici cine a fost responsabil pentru acest lucru”, conform raportului.

„Informaţiile privind traiectoria furnizate de autorităţile ucrainene indică faptul că a fost lansată de pe teritoriul Federaţiei Ruse”, au scris aceştia într-un raport datat 25 aprilie şi adresat către Comitetul pentru sancţiuni împotriva Coreei de Nord al Consiliului de Securitate. „O astfel de locaţie, în cazul în care racheta se afla sub controlul forţelor ruseşti, ar indica probabil că a fost achiziţionată de către cetăţeni ai Federaţiei Ruse”, au spus ei, adăugând că aceasta ar fi o încălcare a embargoului asupra armelor impus Coreei de Nord în 2006.

Potrivit Reuters, reprezentanții Rusiei și Coreei de Nord la Națiunile Unite nu au reacționat imediat la solicitarea de comentarii cu privire la raportul emis de cei care monitorizează sancțiunile. Statele Unite și alte țări au acuzat Coreea de Nord că a transferat arme către Rusia pentru a le utiliza împotriva Ucrainei.

Atât Moscova, cât și Phenianul au negat aceste acuzații, dar au exprimat intenția de a-și dezvolta relațiile militare anul trecut. Într-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU din februarie, SUA au acuzat Rusia că a lansat rachete balistice furnizate de Coreea de Nord împotriva Ucrainei în cel puțin nouă ocazii. Observatorii ONU au menționat că rachetele balistice din seria Hwasong-11 au fost testate public pentru prima dată de Phenian în 2019.

Luna trecută, Rusia a folosit dreptul de veto pentru a bloca reînnoirea anuală a mandatului experților care monitorizează sancțiunile ONU. Acești experți monitorizează aplicarea sancțiunilor ONU împotriva Coreei de Nord în legătură cu programele sale nucleare și balistice de 15 ani. Mandatul grupului actual de experți urmează să expire marți. La scurt timp după atacul din 2 ianuarie, biroul procurorului din regiunea Harkov a prezentat presei fragmente din rachetă, afirmând că aceasta diferea de modelele rusești și că „este posibil să fie o rachetă furnizată de Coreea de Nord”.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW