Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Liderii UE vor aproba achiziționarea în comun de gaze naturale, gaze lichefiate şi hidrogen

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 22 martie 2022

Liderii țărilor din Uniunea Europeană vor conveni, în cadrul unui summit care va avea loc săptămâna aceasta, să achiziționeze în comun gaze, gaze naturale lichefiate și hidrogen înainte de iarna viitoare, potrivit unui draft de declarație comună, ce ar urma să  fie adoptată la finalul summitului văzut de Reuters.

Invazia Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze al Europei, a provocat creșterea prețurilor la energie la niveluri record și a pus UE în căutarea unei soluții pentru a reduce consumul de gaze rusești în acest an – o acțiune care va necesita un salt al importurilor de la alți furnizori, cum ar fi Qatar și Statele Unite.

„În perspectiva iernii viitoare, statele membre și Comisia vor colabora de urgență… pentru achiziționarea în comun de gaze, GNL și hidrogen”, vor susține liderii UE în declarația comună ce va fi remisă după summit-ul din perioada 24-25 martie.

Anul trecut, Comisia Europeană a propus un sistem prin care țările UE să cumpere în comun stocuri strategice de gaze, lucru pe care unii membri, printre care și Spania, l-au cerut ca o modalitate de a asigura o protecție împotriva unor potențiale întreruperi ale aprovizionării. Temerile legate de șocurile de aprovizionare au crescut de când Rusia a lansat ceea ce numește „o operațiune militară specială” în Ucraina. Rusia furnizează 40% din gazul UE.

Bruxelles-ul a precizat că va ajuta țările membre UE să demareze achizițiile comune de gaze în acest an și se așteaptă ca săptămâna aceasta să propună norme care să le oblige pe țări să umple depozitele de gaze cu 90% înainte să vină iarnă, în fiecare an. În prezent, depozitele din UE se află la 26% din capacitate.

În proiectul de declarație se precizează că țările au convenit să coordoneze măsurile de umplere a depozitelor și să înceapă să facă acest lucru „cât mai curând posibil”.

De asemenea, liderii vor lua în considerare noi măsuri pentru a-i proteja pe consumatori de creșterea prețurilor la energie și vor discuta despre modul în care ar putea fi „optimizată” funcționarea piețelor energetice. Aceștia vor cere Comisiei să ia „inițiativele necesare” în acest sens, potrivit proiectului de declarație.

Prețurile europene la gaz au crescut deja în lunile premergătoare invaziei, determinând guvernele să cheltuiască miliarde de dolari pe scutiri de taxe și subvenții pentru a-i proteja pe cetățeni de costurile ridicate.

Cu toate acestea, găsirea unui răspuns comun al UE s-a dovedit a fi dificilă. Țările UE sunt în mare măsură responsabile pentru politicile energetice naționale și nu s-au pus pânî acum de acord dacă este necesară o acțiune la nivelul UE pentru a reduce prețurile.

Spania, Belgia, Portugalia, Italia și Grecia se numără printre țările care cer o intervenție pe piețele energetice europene, pentru a limita prețurile sau pentru a decupla prețul energiei electrice de cel al gazului, care a crescut vertiginos.

State precum Germania, Țările de Jos și Danemarca se opun intervenției pe piață și avertizează asupra riscului de a provoca perturbări pe piețele de energie care ar putea submina investițiile în energie curată.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW