Thursday, September 19, 2024
Jurnalism corect


Reuters: Cum încearcă țările din Europa de Est să atragă tineri în rândul forțelor armate. România a cumpărat avioane F-16, dar nu are piloți

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 9 august 2024

NATO ar avea nevoie de 35-50 de brigăzi suplimentare pentru a-și realiza pe deplin noile planuri de apărare împotriva oricărui atac asupra teritoriului Alianței din partea Federației Ruse, potrivit Reuters. Dar problema este mai mare în țările est-europene care au petrecut patru decenii sub dominație sovietică și au avertizat de mult despre amenințarea unei Rusii mai asertive sub președintele Vladimir Putin.

Guvernele au apelat la campanii de marketing digital sau au crescut bonusurile de înrolare, dar cu ratele șomajului scăzute în Europa de Est, o provocare majoră este convingerea tinerilor să se înroleze pentru mai puțini bani decât pot câștiga în sectorul privat.

În Polonia, oficialii guvernamentali și militari spun că ating obiectivele de recrutare, plănuind să mărească limitele de recrutare, dar criticii se întreabă dacă obiectivul de a construi o armată cu 300.000 de soldați este realist.

Cea mai mare țară din Europa de Est încearcă, de asemenea, să mărească cheltuielile pentru apărare până la aproape 5% din PIB și a lansat recent o campanie de recrutare numită „Vacanțe cu armata”, care oferă pregătire militară de bază pentru cetățenii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, timp de 28 de zile. Dar datele ministerului apărării arată că, în timp ce numărul recruților a crescut în ultimele cifre disponibile, un record de 9.000 de soldați profesioniști au părăsit serviciul în 2023.

Armata Ungariei – care nu a publicat numerele de recrutare actualizate – a lansat o campanie media folosind panouri publicitare, reclame și un serial TV cu tematică militară care va fi difuzat până la sfârșitul anului 2024 pentru a găsi noi soldați.

În România, guvernul a început eforturile de înrolare după ce datele recente ale Ministerului Apărării au arătat că 43% din posturile de ofițeri erau neocupate, împreună cu pozițiile a 23% dintre soldați și alte grade profesionale.

România are patru baterii de apărare antirachetă Patriot, dar doar două sunt operaționale, în timp ce guvernul a cumpărat un număr de avioane de luptă F-16, dar nu are suficienti piloți pregătiți pentru a le pilota.

„Trebuie să ne uităm la ce legi trebuie schimbate, nu numai în România, ci și în alte țări, pentru a stimula acești oameni (soldații în serviciu) să rămână”, a declarat o sursă din apărare pentru Reuters.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW