Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Reuniune de urgență a comitetului de supraveghere nucleară al ONU ca urmare a atacurilor din Zaporojie

By Preda Maria , in Război în Ucraina , at 10 aprilie 2024 Etichete: , ,

Comitetul de supraveghere nucleară al ONU va organiza joi, 11 aprilie, o reuniune de urgență, la cererea Ucrainei și a Rusiei, ca urmare a atacurilor asupra centralei nucleare din Zaporojie. Cele două state beligerante s-au acuzat reciproc de atacuri cu drone. 

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că dronele au lovit duminică instalația din sudul Ucrainei aflată sub control rusesc, lovind o clădire a reactorului. Agenția nu a atribuit vina, dar a cerut ca astfel de atacuri să înceteze.

Rusia a declarat marți că Ucraina a atacat din nou uzina cu drone, pentru a treia zi. Kievul a răspuns, spunând că nu a avut nicio legătura cu astfel de atacuri și că orice incident a fost înscenat de Moscova.

Atacuri recriproce din februarie 2022

Rusia și Ucraina s-au acuzat recripoc în repetate rânduri că au vizat Zaporojie cu atacuri, din februarie 2022 și până în prezent. Ambele părți neagă că ar fi atacat centrala.

Toate reactorele sunt oprite la cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în apropierea liniei de front a războiului din Ucraina. Centrala are nevoie de energie constantă pentru a răci reactoarele și a preveni o topire potențial catastrofală.

Sectorul energetic ucrainean, ținta atacurilor

Luna trecută, Rusia a început un al doilea atac major asupra sectorului energetic ucrainean, devăstând cel puțin opt centrale electrice și câteva zeci de substații.

Kievul afirmă că Rusia a folosit peste 150 de rachete și 240 de drone de atac într-o singură săpămână, începând cu 22 martie – tăind electricitatea, încălzirea și chiar apa curentă pentru 2 milioane de ucraineni.

Intensitatea atacurilor care au vizat, de asemenea, instalații solare și hidroelectrice, a forțat Kievul să importe energie și a stârnit temeri cu privire la rezistența unui sistem energetic care a fost afectat de o campanie aeriană rusă în prima iarnă a războiului.

Sursă foto: Anton Gerashchenko / Twitter

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW