Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Poliția Sectorului 1 a descins în Parcul Herăstrău. Mai multe restaurante de lux, prinse fără autorizație

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 12 mai 2022

Mai multe restaurante de lux din Parcul Herăstrău, printre care și celebrele „Pescăruș”, „Casa di David” și „Isoletta”, nu au autorizație sau avize. Descoperirea a fost făcută de polițiștii locali din Sectorul 1, în urma unei verificări demarate săptămâna trecută. 

Potrivit primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, activitatea restaurantelor Tuya, Funky Lounge, Il Locale, Taverna Racilor, Hero și It Cucina a fost suspendată și amendate cu 7.000 lei (în total), motivul fiind lipsa autorizației de funcționare.

În ultima săptămână, mai arată edilul, în urma controalelor din Herăstrău, au mai fost aplicate 11 amenzi, în cuantum de 51.000 lei, nouă dintre ele fiind pentru amplasarea teraselor pe domeniul public fără autorizație: Isoletta, Quatro Stagione, La Brasserie, Pescăruș, Taverna Racilor, It Cucina, Ancora, Casa di David.

Unii patroni n-au ținut cont de sancțiuni

Localurile Nuba, Taverna Racilor și Impresso au fost amendate pentru că, deși pe hârtie aveau activitatea suspendată, au continuat să funcționeze. Potrivit edilului, Primăria Sectorului 1 a demarat procedura de confiscare a veniturilor ilicite realizate în perioada în care au funcționat fără autorizație.

Armand a cerut intervenția ANPC

Miercuri, 11 mai, Clotilde Armand a solicitat Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) să verifice mai multe localuri, situate în Parcul Herăstrău, despre care susține că ar funcționa ilegal.

Contactat de Mainnews.ro, directorul ANPC, Horia Constantinescu a precizat că solicitarea primarului Sectorului 1 își va urma cursul.

„Nu am luat la cunoștință de o astfel de solicitare. În măsura în care această solicitare ne ridică probleme ce ar trebui soluționate în mod sigur își va urma cursul, așa cum facem cu oricare altă sesizare primită de la o persoană fizică sau juridică”, a declarat Horia Constantinescu pentru Mainnews.ro.

Potrivit HotNews.ro, în Parcul Herăstrău se află peste 50 de restaurante. Șapte construcții din parc au fost vândute de Primăria sectorului 1 în baza unei legi din 2002 – iar terenul de sub ele și din jur a fost concesionat de Primăria sectorului 1 fără acordul Primăriei capitalei, deci fără respectarea legii, după cum se arată într-un răspuns transmis de instituție la solicitarea aceleiași publicații.

Pentru restul, Administrația Lacuri Parcuri și Agrement, administratorul parcului, a încheiat 44 de contracte de închiriere și asociere. Chiria pe care o primește municipalitatea pornește de la 200 de euro pe lună până la 3.000 de euro, potrivit aceleiași surse. De exemplu, restaurantul Casa di David plătește Primăriei Capitalei chirie pentru 980 mp terasa și 654 mp teren – 925 euro pe lună.

Conform aceleiași surse, cele mai multe bucăți din parc au fost închiriate în cele două mandate ale fostului primar Sorin Oprescu – respectiv 26 de bucăți de parc.

Printre proprietarii de restaurante din Herestrău se numără firme controlate prin interpuși de Sebastian Ghiță, gruparea Cocoș-Bittner-Petrache, Mitică Dragomir, fosta soție a lui Cristi Borcea, și chiar de Horia Constantinescu, actualul șef al ANPC, mai arată investigația HotNews.ro.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *