Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Republica Moldova va putea primi gaze naturale prin conductele bulgare

By Ana Teșcan , in Republica Moldova Stirile zilei , at 27 octombrie 2022

Republica Moldova a semnat joi, 27 octombrie, un contract cu Bulgaria, care permite operatorului moldovenesc de gaz să acceseze rețeaua de transport bulgară. Moldova va putea avea astfel acces la surse alternative de energie în urma șantajului energetic al Federației Ruse. 

Documentul a fost semnat de șeful Energocom, Vadim Bînzari, și directorul Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, în debutul conferinței de presă susținută de Maia Sandu și liderul de la Sofia, Rumen Radev, conform deschide.md.

„Acest contract deschide noi oportunități pentru a cumpără gaz din zona Mării Mediterane (LNG), dar și din zona Mării Caspice. Mulțumesc colegilor pentru acest efort. Chiar dacă nu este, încă, un contract de livrare de gaz, evenimentul de azi este unul important în procesul de asigurarea a securității energetice a țării noastre”, a transmis Andrei Spînu, viceprim-ministrul Republicii Moldova.

Context

După ce loviturile cu rachetă rusești asupra Ucrainei au dus la sistarea livrărilor ucrainene de energie electrică pentru Republica Moldova, care acopereau în jur de 30% din consum, separatiștii transnistreni, cei care controlează centrala de la Cuciurgan, au redus livrările de energie electrică către malul drept al Nistrului, de la 70% din necesar până la 27%.

Cetățenii Republicii Moldova ar putea să rămână astfel fără energie electrică în anumite intervale orare. Autoritățile de la Chișinău încearcă să acopere deficitul prin achiziții pe piața liberă în România și fac apel disperat la cetățeni să facă economie. Detalii aici.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW