Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Republica Moldova: Oligarhul Șor își pierde calitatea de deputat, după condamnarea la închisoare

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 27 aprilie 2023 Etichete: , ,

Parlamentul Republicii Moldova a decis joi, 27 aprilie, încetarea calității de deputat pentru Ilan Șor, după ce oligarhul a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare. 

Ilan Șor a fost condamnat definitiv pe 13 aprilie de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, fiind găsit vinovat în dosarul privind jafului din sistemul bancar, relatează ZDG.md. Potrivit deciziei, el ar trebui să restituie 5,2 miliarde de lei moldovenești (260 milioane euro).

Oligargul a fost arestat în anul 2014 iar în 2017 a fost condamnat, în primă instanță, la 7 ani și 6 luni de închisoare. În 2019, el a părăsit Republica Moldova, iar în prezent, conform unei anchete de presă, ar locui în Israel, stat al cărei cetățenie o deține. În aceste condiții, șansele ca oligarhul să fie extrădat sunt extrem de mici.

Cine este Ilan Șor

Beneficiind de sprijinul lui Plahotniuc, Șor a înființat un partid politic care îi poartă numele. Dacă la debutul pe scena politică s-a profilat drept una populistă și pro-oligarhică, făcând astfel indirect jocurile Federației Ruse, acum Partidul Șor a devenit un veritabil instrument de influență al Kremlinului.

Acest lucru a fost confirmat chiar de Trezoreria SUA, care a plasat formațiunea pe lista de sancțiuni. Potrivit informațiilor publicate de instituția americană, începând cu iunie 2022, Șor a primit sprijin din partea Federației Ruse în timp ce Partidul Șor s-a coordonat cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea instabilitate politică în Republica Moldova.

În iunie 2022, arată sursa citată, Șor a cooperat cu entități din Moscova pentru a compromite candidatura Republicii Moldova la Uniunea Europeană în timp ce votul pentru acordarea statutului de candidat era în curs de desfășurare.

Comentarii