Thursday, May 6, 2021
Jurnalism corect


Republica Moldova merge la anticipate. Curtea Constituțională a decis că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului

By Vîrban Robert , in Republica Moldova Stirile zilei , at 15 aprilie 2021

Cutea Constituțională a Republicii Moldova a decis că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului, iar astfel s-au creat premisele pentru declanșarea alegerilor anticipate. 

Având în vederea sesizării președintei Maia Sandu, deliberând în camera de consiliu, s-a decis că există circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

Victorie extrem de importantă pentru Maia Sandu

În contextul în care partidul Maiei Sandu – PAS -, cu doar 15 deputați din totalul de 101, era singurul din Parlament care dorea dizolvarea și declanșarea alegerilor anticipate, un asemenea scenariu părea aproape neverosimil în urmă cu câteva luni. Cu toate acestea, președintele Republicii Moldova a jucat extrem de inteligent. Improbabila retragere a Marianei Durleșteanu, candidata propusă de majoritatea strânsă în jurul PSRM, chiar în timpul negocierilor i-a oferit ocazia Maiei Sandu să-l desemneze pentru funcția de prim-ministru pe Igor Grosu, liderul PAS.

La votul pentru învestirea lui Igor Grosu, Parlamentul nu avut cvorum, ceea ce a echivalat cu o respingere a candidaturii. A fost cea de-a două candidatură respinsă, după cea a Nataliei Gavrilița.

Decizia pronunțată de CCM este, fără îndoială, o victorie uriașă pentru președintele Maia Sandu, al cărui partid este cel mai avantajat de un scrutin înainte de termen. Președintele Republicii Moldova urmărește în acest moment scenarii de tip Macron ori Zelenski, în care partidele sunt propulsate la guvernare pe urma alegerii liderilor săi în funcția supremă în stat.

Sursa foto: jurnal.md

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW